درحال حاضر ۹۸۰ هکتار باغ های شهرستان های درمیان، بیرجند و زیرکوه دچار این بیماری میباشند.
در صورت بی توجهی کشاورزان به توصیه های کارشناسان حفظ نباتات و عدم سمپاشی به موقع و استفاده بی رویه از سموم میتواند خسارتهای جبران ناپذیری به محصول زرشک وارد نماید
زنگ جارویی زرشک بر اساس قوانین سازمان حفظ نباتات جزو بیماری های خصوصی بوده و رسالت این سازمان ردیابی ،پایش و هدایت و ارایه توصیه های فنی به کشاورزان و نظارت بر عملیات کنترل بیماری می باشد .ولی با توجه به اقتصاد ضعیف خانوار و استراتژیک بودن این محصول، اقداماتی به شرح ذیل انجام گردیده که همین اقدامات سبب شده روند رو به گسترش بیماری کند ودر همان شهرستانهای قید شده محدود گردد، لازم بذکر است درخراسان جنوبی ۱۵۵۶۱ هکتار باغ زرشک وجود دارد که تنها ۹۸۰ هکتار آلوده می باشد
۱- تشکیل ستاد کنترل بیماری زنگ زرشک، شناسایی مناطق آلوده و تهیه نقشه پراکنش بیماری و پهنه بندی و پایش مستمر باغات زرشک در تمام نقاط استان
۲- انجام طرح تحقیقاتی تأثیر سموم مختلف بر کنترل پاتوژن با همکاری مرکز تحقیقات استان
۳- خریدونصب دستگاه دیتا الگر جهت پیش آگاهی و ردیابی آفات و بیماریهای مهم استان از جمله زنگ زرشک در مناطق آلوده
۴- برگزاری کارگاههای آموزشی – ترویجی وتهیه و نصب بنر ، پمفلت و پوستر . تهیه و ارسال تقویم باغی عوامل خسارتزای زرشک
۵- تهیه و ارسال دستورالعمل های فنی
۶- تهیه و توزیع سموم رایگان مناسب جهت کنترل بیماری به منظور تشویق کشاورزان به انجام به موقع مبارزه علی رغم خصوصی بودن این آفت (بیماری) و عدم وجود اعتبار در این خصوص
۷- تجهیز ناوگان سمپاشی در مناطق آلوده استان
۸- بازدید مسئولین کشوری از جمله مدیر کل بحران کشور و ریاست سازمان حفظ نباتات کشور از مناطق آلوده
۹- تهیه و تدوین طرح اعتباری کنترل زنگ جارویی زرشک و ارسال به وزارت جهاد کشاورزی و استانداری جهت جذب بودجه ازمحل اعتبارات بحران
۱۰- استفاده از نیروهای بسیج سازندگی جهت انجام هرس ومبارزات شیمیایی در مناطق آلوده )در سال جاری مبارزه مکانیکی در سطح ۴۰۰ هکتار و مبارزه شیمیایی در ۳۳۵هکتار از باغات آلوده استان انجام گرفته است (
۱۱- کنترل بیماری در مناطق آلوده و جلوگیری از گسترش آن به سایر نقاط استان از طرق اعمال قوانین قرنطینه ای در سطح استان وجلوگیری ازانتقال پاجوش از مناطق آلوده به سایر مناطق
خشکسالیهای چندین ساله و حتی افزایش ناگهانی رطوبت در بین درختان بر اثر بارندگیهای کوتاهمدت ، بر میزان قدرت پیشروی آفت «زنگ زرشک» افزوده است. به طوری که با تداوم خشکسالی در این استان، درختان به مرور زمان ضعیف شده و قدرت خود را از دست میدهند و زمینه شیوع انواع آفات و بیماریهای درختان فراهم میشود
– شرکت در کالس ها و کارگاههای آموزشی برگزار شده و ارتباط مستمر با کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی
– به محض مشاهده اولین عالیم بیماری که مصادف با دهه اول اسفند تا اواسط فروردین ماه میباشد که بسته به شرایط محیطی منطقه متغییر است سمپاشی علیه بیماری در دو نوبت به فاصله ۲۹ روز با مشورت کارشناسان حفظ نباتات صورت گیرد
– به منظور جلوگیری از مقاومت بیماری توصیه میشود سموم بصورت متناوب استفاده گردد
– اعمال مراقبتهای باغی از قبیل هرس، حذف علفهای هرز و حذف جاروکهای قدیمی از درختچه های زرشک
– استفاده مناسب از کودهای شیمیایی طبق توصیه کارشناسان مربوطه )خودداری از مصرف بیش از حد کودهای ازته
– تهیه پاجوش از مناطق سالم وغیر آلوده جهت احداث باغ