نرخ پایین رعایت پروتکل‌های بهداشتی در مدارس

مجید شایسته، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند  اظهار کرد: براساس چک لیست‌های وزارت بهداشت، بازدید از مدارس از دوم مهرماه شروع شده و کماکان ادامه خواهد داشت.

وی با بیان اینکه مدارسی که مورد بازدید قرار می‌گیرند در حیطه استفاده از ماسک و بهداشت محیط سنجش می‌شوند، افزود: در این بازدیدها متاسفانه میزان استفاده معلمان و دانش‌آموزان از ماسک ۱۴ درصد، گندزدایی ایمن ۴۰ درصد، تهویه مناسب حدود ۷۲ درصد و بهداشت و حفاظت فردی حدود ۴۱ درصد بوده است.

شایسته با بیان اینکه این آمارها باتوجه به شرایط فعلی باید ارتقا یابد، ادامه داد:‌ در مورد واکسیناسیون در سنین ۱۲ تا ۱۸ سال ۸۷.۳ درصد  نوبت اول و ۷۶.۸ درصد نوبت دوم واکسن کرونا و در مقطع ابتدایی نیز ۱۶ درصد نوبت اول و ۸.۵ درصد نوبت دوم را تزریق کرده‌اند.

وی با اشاره به شیوع آنفلوآنزا، افزود:‌ براساس نمونه‌های بیماران تنفسی بررسی شده از نظر کرونا و آنفلوآنزا حدود ۳۵۰ آنفلوآنزای نوع A  شناسایی شده که از این تعداد ۱۲۰ نفر معادل ۳۰ درصد از دانش آموزان بوده‌اند.

تعطیلی مدارس؛ پیشنهادی عملیاتی یا غیرواقعی؟

شایسته در پاسخ به این‌ سوال که پیش بینی می‌کنید مدارس بر اثر آنفلوآنزا تعطیل شوند، گفت:‌ در مورد تعطیلی کامل نمی‌توان سخنی گفت، اما توصیه می‌شود اگر دانش‌آموز و معلمی علائم داشت در مدرسه حضور پیدا نکند چراکه دوره آنفلوآنزا هفت روزه بوده و در صورت استراحت می‌توانند پس از این مدت در محیط مدرسه حضور یابند.

وی با بیان اینکه به بیماران علامت دار توصیه می‌شود در محیط‌های تجمعی و سربسته از ماسک استفاده کنند، تصریح کرد: ابلاغیه‌هایی به مدارس ارائه شده و از ابتدای سال تحصیلی (دوم مهرماه) ۱۴۲ مکاتبه نواقص بهداشتی به مدارس ابلاغ شده؛ طی چک لیست‌ها حداقل امتیاز مدارس ۸۵ بوده و مدارسی که پایین تر از این امتیاز را کسب کنند مکاتبه با آن مدرسه و آموزش و پرورش صورت می‌گیرد تا موارد رفع شود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان کرد: قدرت واگیری آنفلوآنزا به اندازه کرونا به خصوص امیکرون نیست و بیشتر از طریق سطوح و سرفه و عطسه منتقل می‌شود؛ بنابراین مدارس به دلیل ساعات حضور دانش ‌آموزان در آن می‌توانند کانون این ویروس باشند.

شایسته با بیان اینکه ویروس آنفلوآنزا در هوا در مدت زمان کمی باقی می‌ماند و بیشترین انتقال از طریق دست‌های آلوده، سرفه و عطسه بدون ماسک و یا پوشش حفاظتی است، افزود: در شرایط فعلی شدت موارد آنفلوآنزا بیشتر است اما اینکه آیا موج بعدی از کرونا اتفاق افتد بستگی به سوش و یا جهش‌هایی دارد که ممکن است حادث شود؛ البته با رعایت اصول بهداشتی، استفاده از ماسک و شستشوی مرتب دست‌ها قابل پیشگیری است.

داروهای آنفلوآنزا موجود است

وی با بیان اینکه داروهای درمان این ویروس خوشبختانه در بخش خصوصی، مرکز جامع خدمات سلامت و داروخانه‌های دولتی موجود است، تصریح کرد: توصیه به تمام پزشکان این است که تا پیش از اینکه بیماری عفونی شود آنتی بیوتیک را تجویز نکنند.

شایسته با بیان اینکه هسته اولیه بیماری در مدارس شکل می‌گیرد، اظهار کرد: با استفاده از ماسک توسط دانش آموزان و معلمان و واکسیناسیون گروه‌های پرخطر، رعایت بهداشت فردی، تهویه مناسب در محیط مدارس و رعایت فاصله اجتماعی می‌توان به کاهش موارد آنفلوآنزا و کرونا کمک کرد.

وی با اشاره به گروه‌های پرخطر این بیماری، افزود: زنان باردار و زنانی که کمتر از دو هفته از بارداری آن‌ها گذشته، کودکان بین شش ماه و پنج سال، افراد ۱۸ سال و کمتر که آسپرین مصرف می‌کنند، سالخوردگان بالای ۶۵ سال، تمام افرادی که مبتلا  به عارضه جدی پزشکی هستند، افرادی که شاخص توده بدنی آنها ۴۰ یا بالاتر است و تمام افرادی که در خانه سالمندان زندگی یا کار می‌کنند، جزء این گروه هستند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به پیامدهای عدم تزریق واکسن، اظهار کرد: با توجه به این که در دو سال اخیر گردش ویروس کرونا بالا بوده، گردش ویروس‌های تنفسی دیگر مانند آنفلوآنزا بسیار کم است و امسال که سطح ایمنی در بدن برای این ویروس‌ها کاهش یافته است و در نتیجه می‌توان شاهد افزایش ابتلا به بیماری‌های تنفسی مانند آنفلوانزا بود؛ به همین دلیل تزریق واکسن در افرادی که این بیماری در آن‌ها می‌تواند شدید باشد ضروری است.

طبق آمار معاونت غذا و داروی استان تاکنون ۸ هزار و ۹۱۱ دز واکسن آنفلوآنزا در داروخانه‌های خراسان جنوبی توزیع شده که از این تعداد ۴۱۱ دز واکسن هلندی، ۶ هزار و ۶۷۷ دز فرانسوی و هزار و ۸۲۳ دز ایرانی است که در ۹۴ داورخانه سطح استان توزیع شده است.

افرادی که می‌خواهند واکسن آنفلوآنزا دریافت کنند بهتر است تا قبل از شروع سرما و تا پایان آبان برای تزریق این واکسن اقدام کنند. این توصیه برای گروه‌های پرخطر ضروری‌تر می‌نماید.

نوشته و خبرنگار : دکتر  ا . زارعی دبیر سرویس پزشکی و سلامت و ا حسن پور