روند اجرای سه پروژه حوزه بهداشت و درمان خراسان جنوبی در مدت ۱۵ ماه فعالیت دولت سیزدهم به‌ویژه بعد از سفر رئیس جمهور به این استان شتاب گرفته و ۲ بیمارستان شهرستان‌های خوسف و بشرویه به مرحله بهره‌برداری نزدیک شده است.

 دولت سیزدهم با رویکرد تحول‌گرایی و نگاه ویژه به مناطق کم‌برخوردار گام‌های موثری در راستای برقراری عدالت در دسترسی به خدمات سلامت برداشته که تجهیز مراکز درمانی و تامین نیروی انسانی از جمله اقدامات در یک سال اخیر است.

دولت در کنار توجه ویژه به کنترل ویروس کرونا و خاتمه دادن به شمار زیاد مرگ و میرهای ناشی از بیماری کووید۱۹ با انجام واکسیناسیون عمومی، از تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام و تجهیز مراکز درمانی به تجهیزات پزشکی غافل نشده و بلکه اقدامات جهشی در این دوره انجام شده است.

خراسان جنوبی به عنوان سومین استان پهناور ایران یک درصد جمعیت کشور را در خود جای داده و دارای رتبه ۲۸ به لحاظ سهم جمعیتی است بنابراین پراکندگی بالای جمعیت در این استان مرزی، خدمات‌رسانی را دشوار و پرهزینه کرده است.

با این وجود ارتقای زیرساخت‌های استان و رفع محرومیت در دستور کار دولت بوده و توسعه بخش بهداشت و درمان به عنوان یکی از مهمترین مطالبات بحق مردم این استان مورد توجه دولتمردان قرار گرفته است.

تکمیل پروژه‌ها و طرح‌های در دست اجرا، تامین اعتبارات لازم برای طرح‌های زیرساختی و زیربنایی بهداشت و درمان، تامین نیروی متخصص در مناطق کم‌برخوردار و افزایش ظرفیت‌های کمی و کیفی بخش درمان شهرستان‌ها و مناطق کم‌برخوردار اهمیت زیادی دارد کهاستاندار خراسان جنوبی نیز در دیدار اخیر با وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به آن اشاره کرد.

خراسان جنوبی ۱۹ شهریور سال ۱۴۰۰ میزبان رئیس جمهور در سومین سفر استانی دولت سیزدهم بود، در پی این سفر یک روزه برای دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند ۱۰ مصوبه با اعتبار ۳۴۷ میلیارد تومان در اولویت قرار گرفت.

از طرفی تکمیل ۲ بیمارستان خوسف و بشرویه به عنوان طرح‌های نیمه‌تمام در سفر استانی رئیس جمهور مطرح شد و با سرعت گرفتن روند ساخت این بیمارستان‌ها در یک سال گذشته قرار است امسال وارد مرحله بهره‌داری شوند.

۱۱ سال چشم‌انتظاری برای افتتاح بیمارستان بشرویه

کلنگ ساخت بیمارستان ۳۲ تختخوابی شهرستان بشرویه ۱۱ سال پیش به زمین خورد و عملیات اجرایی این پروژه با اختصاص پنج میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان و تعیین مهلت ساخت تا حداکثر پنج سال آغاز شد اما مشکلات مالی و شیوع کرونا تکمیل پروژه را به تعویق انداخت و حتی در مقطعی متوقف شد.

از محل اعتبارات سفر رئیس جمهور به خراسان جنوبی، توسط سازمان برنامه و بودجه ۱۵ میلیارد تومان برای تکمیل بیمارستان بشرویه در سه ماه نخست سال ۱۴۰۱ مصوب شد که ۱۰۰ درصد این اعتبار تخصیص یافت.

بنابر اعلام رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند این پروژه با زیربنای سه هزار و ۷۰۰ مترمربع در زمینی به مساحت چهار هکتار در حال اجراست و ساختمان آن ۱۰۰ درصد تکمیل شده است.

سید محمد موسوی‌ میرزایی با بیان اینکه ساختمان اصلی بیمارستان بشرویه آماده بهره‌برداری است، اظهار داشت: بخشی از بیمارستان تجهیز شده و دیوارکشی و حصارکشی نیز در حال انجام است.

وی بیان کرد: اخیرا برای احداث پانسیون متخصصین بیمارستان بشرویه سه میلیارد تومان مصوب شده است، همچنین انشعابات و آسفالت محوطه باقی مانده که به‌زودی اجرا خواهد شد.

به گفته مسئولان محلی، این بیمارستان ۱۱ سال پیش براساس نیاز جمعیتی آن زمان ۳۲ تختخوابی تعیین شد و اکنون با شرایط جدید پاسخگوی نیاز شهروندان نیست.

در همین خصوص پیگیری‌ها و مکاتبات لازم از طرف دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای ارتقای بیمارستان از ۳۲ به ۶۴ تختخوابی انجام شده است.

فرماندار بشرویه هم گفت: براساس تعهد دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیمارستان ۳۲ تختخوابی بشرویه به‌صورت کامل یعنی با نصب تجهیزات و تامین نیروی انسانی دهه فجر امسال به بهره‌برداری می‌رسد.

حسن علیزاده افزود: طرح بیمارستان براساس جمعیت و وضعیت یک دهه قبل شهرستان ۳۲ تختخوابی تعیین شده که اکنون جوابگو نیست لذا با دستور استاندار با افتتاح بیمارستان جدید، بیمارستان فعلی نیز باید تا زمان توسعه تخت‌های بیمارستانی، فعال باشد.

آخرین وضعیت نخستین بیمارستان خوسف

شهرستان خوسف سومین شهرستان پهناور خراسان جنوبی در ۳۵ کیلومتری مرکز استان واقع شده و با وجود ۲۰۰ آبادی دارای سکنه و ۱۶ هزار کیلومتر مربع وسعت هنوز بیمارستان ندارد.

این شهرستان در مسیر اصلی تهران، کرمان، یزد و اصفهان واقع شده است اما خدمات بهداشتی و درمانی به جمعیت ۳۰ هزار نفری این شهرستان و مسافران عبوری فقط از طریق خانه‌های بهداشت و یک مرکز خدمات سلامت شبانه‌روزی ارائه می‌شود.

با توجه به لزوم توسعه مراکز بهداشتی و درمانی استان، پروژه ساخت بیمارستان شهرستان خوسف سال ۱۳۸۹ به عنوان یکی از طرح‌های “مهر ماندگار” سفر هیات دولت وقت به استان در دستور کار قرار گرفت و در نهایت سال ۱۳۹۲ به‌طور رسمی کلنگ‌زنی شد.

از سال ۹۲ تا ۹۹ بارها مسئولان مختلف از پروژه در حال احداث بیمارستان خوسف بازدید کردند و برای رفع مشکل اعتباری و افتتاح آن قول‌ دادند.

مردم شهرستان خوسف قرار بود پایان سال ۱۳۹۹ شاهد اتمام این پروژه باشند و برای ابتدای سال ۱۴۰۰ تجهیز بیمارستان توسط دانشگاه علوم پزشکی انجام شود اما این طرح با پیشرفت ۶۷ درصدی، مجدد متوقف شد.

در نهایت سفر رئیس جمهور به خراسان جنوبی و تاکید آیت‌الله رئیسی بر تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام سبب شد دور تازه‌ای از پیگیری‌ها با تعامل مدیران دستگاه‌های اجرایی و تامین اعتبار، برای رفع موانع این پروژه شکل بگیرد.

در این سفر مصوب شد برای تکمیل بیمارستان شهرستان خوسف ۳۰ میلیارد تومان توسط سازمان برنامه و بودجه کشور به ترتیب، ۲۲ میلیارد تومان توسط این سازمان تا پایان سال ۱۴۰۱ و هشت میلیارد تومان به‌صورت نقدی توسط خزانه پرداخت شود که تاکنون بیش از ۴۰ درصد این رقم تخصیص یافته است.

بعد از سفر رئیس جمهور با پیگیری استاندار و مسوولان استان برای تامین اعتبار و رفع مشکل پیمانکار، احداث بیمارستان خوسف سرعت گرفت و تاکنون به بیش از ۸۹ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است.

بیمارستان خوسف اکنون در مرحله نازک‌کاری قرار دارد، همچنین عملیات محوطه‌سازی آن آغاز شده و هفت میلیارد تومان از مصوبات دور نخست سفر رئیس جمهور نیز اختصاص یافته است.

رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان خوسف گفت: پروژه در حال احداث بیمارستان این شهرستان در دولت سیزدهم مورد توجه ویژه قرار گرفته است.

جمیله احمدی پیشرفت فیزیکی این پروژه را حدود ۹۰ درصد اعلام کرد و افزود: امیدواریم تا قبل از پایان سال این پروژه تکمیل، تجهیز و به فاز بهره‌برداری برسد.

محوطه‌سازی و حصارکشی بیمارستان آغاز شده و اجرای پست‌های برق و ایستگاه گاز نیز در حال اجرا است.

رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان خوسف با بیان اینکه همه اقدامات مربوطه به موازات همدیگر در حال پیگیری و اجرا است، تصریح کرد: تمامی معوقات پیمانکار پرداخت شده و پروژه فعال است.

طی روزهای اخیر اخبار منتشر شده حکایت از اتمام انتظار مردم دارد و قرار است در بهمن ماه و ایام‌الله دهه‌فجر کارهای بیمارستان به اتمام رسیده و با افتتاح آن، مردم خوسف از خدمات درمانی و بیمارستانی شهرستان خودشان استفاده کنند.

خبر افتتاح و بهره‌برداری این پروژه درمانی را معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان‌جنوبی اعلام کرده و گفته که دهه فجر پایان انتظار مردم شهرستان برای استفاده از این بیمارستان است.

علیرضا عباس‌زاده ادامه داد: برای تکمیل بیمارستان ۳۲ تختخوابی خوسف هفت میلیارد تومان آبان‌ و چهار میلیارد تومان آذرماه امسال ابلاغ شده و کار در این مجموعه شتاب گرفته و این پروژه تا ۲ ماه آینده کارهای زمین مانده نخواهد داشت و در بهمن ماه افتتاح و بهره‌برداری از آن آغاز می‌شود.