اقتصاد مرز و جایگاه خراسان جنوبی/ کولبری اگر خوبست برای همه مرزنشینان باشد اگر مضر و غیرقانونی است برای همه باشد/ جایگاه آخر خراسان جنوبی در تولید ناخالص ملی) بخش نخست
⭕️خراسان جنوبی یکی از استان های مرزی کشور است که حدود ۴۷۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان دارد. ۴ شهرستان استان دارای گمرکات مرزی رسمی با افغانستان هستند که شامل:
🔷️۱. گمرک یزدان شهرستان زیرکوه
🔷️۲. گمرک میل ۷۳ شهریتان درمیان
🔷️۳. گمرک میل ۷۸ یا ماهیرود شهرستان سربیشه
🔷️۴. گمرک دو کوهانه شهرستان نهیندان می شود.
لذا توسعه و بهبود اقتصاد مرزی بخش زیادی از جمعیت بومی استان را متاثر خواهد کرد.
💠نکته اصلی این است که درصد زیادی از مروادات مرزی در غالب استانهای مرزی، اقتصاد غیر رسمی یا اصطلاحاً کولبری نام دارد. در خراسان جنوبی به دلایل فرهنگی، کولبری و مراودات غیر رسمی یا بطور کلی قاچاق امری مذموم در فرهنگ عامه مردم محسوب می گردد و به جز تعداد انگشت شماری که به کار سوخت کشی مشغول هستند، سعی و نگاه مرزنشینان این خطه فعالیت رسمی و قانونی در اقتصاد مرزی است.
💠همانگونه مطلعیم، کولبری در استانهای غربی که اکثراً کرد نشین هستند، از طریق مرز مشترک با منطقه خودمختار کردستان عراق انجام می پذیرد؛ که طی سالیان اخیر سعی شده است این مدل فعالیت اقتصادی، از شکل غیرقانونی پیشین در آمده و شکلی رسمی و جدی تر پیدا کند، هر چند که فعالین این بخش تمایل دارند این کار را بصورت غیر رسمی انجام دهند. کالاهای وارد شده از طریق کردستان عراق غالبا شامل لوازم خانگی نظیر تلیزیون و تجهیزات آشپزخانه هستند.
🔷️با تاسف فراوان باید اذعان داشت که طی دهه اخیر فعالیت بازرگانی و ترانزیت کالا در سه گمرک از مجموع چهار گمرک مرزی خراسان جنوبی به صفر رسیده است و تنها گمرک فعال خراسان جنوبی در حال حاضر گمرک ماهیرود است که با توجه به سرمایه گذاری فوق العاده مهندس صفدری زاده منطقه ویژه اقتصادی ماهیرود قطعاً با حمایت دولت و اعتماد مردم آینده روشنی را برای اقتصاد استان به ارمغان خواهد آورد.
🔷️پیشنهاد من که حدود شش سال قبل نیز آن را به بخش بازرگانی سازمان همیاری و بازارچه های مرزی نیز ارائه دادم این است که رویه کولبری را برای مرزنشینان و بمنظور تامین برخی کالاهای خاص مورد نیاز استان و کل کشور که از طریق کشور افغانستان قابل انجام است فعال کنیم. کالاها و مخصولاتی نظیر انار، گردو، بادام ، کاه، دام زنده، انواع محصولات کشاورزی … و همچنین برخی کالاهای تولیدی کشورهای هند و پاکستان.
⭕️این اقدام دو اثر مثبت در بهبود شرایط مرزی خواهد داشت:
۱. سود آوری بیشتر و مشارکت درصد بیشتری از مرزنشینان در فعالیت اقتصادی مرز( با توجه به مصوبه سال ۱۴۰۰ دولت در خصوص امکان خرده فروشی خانوارهای مرزنشین تا میزان ۴۰۰ دلار برای هر خانواده در هر ماه)
۲. در صورت رفت و آمد بیشتر مردم در دو سوی مرز، قطعا شرایط امنیتی کل منطقه مرزی نیز بهبود چشمگیری خواهد داشت.
🔷️همچنین عضویت رسمی کشور افغانستان در سازمان تجارت جهانی به تجار و سرمایه گذاران استان این امکان را می دهد تا بتوانند با بهره گیری از امتیازات و معافیت های ویژه منطقه ویژه و با برند سازی تولیدات خود، محصولات استان را از طریق افغانستان به ۱۶۵ کشور عضو سازمان تجارت جهانی صادر کنند.
ادامه دارد …
✍️مهدی ذبیحی حصار_ فعال اقتصادی در گمرک ماهیرود
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.