مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی گفت: برنامه سازگاری با کم آبی با هدف صرفهجویی در مصرف آب تاکنون به ۴۷ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده و تا پایان سال ۱۴۰۵ باید به پایان برسد.
عباس سارانی در کارگروه سازگاری با کمآبی استان افزود: در قالب طرح سازگاری با کم آبی باید مصرف آب در بخش شرب شهری و روستایی ۹۰۵ میلیون مترمکعب کاهش یابد که تاکنون ۷۴ درصد محقق شده است.
وی ادامه داد: همچنین در قالب این برنامه، صرفهجویی در بخش صنعت با پیشبینی ۱۰۵ میلیون مترمکعب به میزان ۲۷ درصد و بخش کشاورزی نیز تاکنون ۴۶ درصد محقق شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه هشدار کمبود منابع آب زیرزمینی بسیار جدی بوده و باید مدنظر قرار گیرد اظهار کرد: اکنون از هشت سد استان با ۷۵ میلیون مترمکعب ظرفیت، تنها ۱۵.۵ میلیون مترمکعب معادل ۲۰ درصد پرشدگی آب دارد.
وی با اشاره به حجم آب قابل برنامهریزی در استان اظهار کرد: اکنون ۲۶ محدوده مطالعاتی از ۳۵ محدوده وضعیت ممنوعه و ممنوعه بحرانی دارد در حالیکه کماکان برخی شهرستانها دو برابر آب مصرف میکنند.
سارانی با تاکید بر اینکه توان سفرههای آب زیرزمینی استان کاهش چشمگیری یافته است تصریح کرد: با توجه به تداوم خشکسالیها در استان میزان آب چاههای کشاورزی استان ۲۴ درصد کاهش یافته است.
وی از برداشت ۱.۵ برابری نسبت به آب قابل برنامهریزی از آبخوانها خبر داد و گفت: همچنین آب قابل برنامهریزی استان برابر با ۷۵ درصد تجدیدپذیر است در حالیکه بر اساس میانگین در دنیا باید از ۴۰ درصد این آب استفاده شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی ادامه داد: در حالی برنامه سازگاری با کمآبی با هدف صرفهجویی در مصرف آب در استان در حال اجرا است که از میزان آب قابل برنامهریزی نیز ۳۵ درصد بیشتر مصرف میشود.
وی بیان کرد: برای اینکه شرایط پایداری در منابع آبی استان رقم بزنیم اقداماتی از قبیل مسدود و پرکردن چاههای غیرمجاز در دستور کار قرار دارد و در این زمینه پارسال ۲۰۰ حلقه چاه شناسایی و مسدود شد.
سارانی افزود: همچنین ۱۳ حلقه چاه کشاورزی غیرمجاز باقی مانده که باید در شود، هر چند مصارف این چاهها بسیار کم و ناچیز بوده اما با همکاری و مشارکت دستگاههای مختلف از جمله دستگاه قضایی نسبت به انسداد آن اقدام میشود.
وی با اشاره به اجرای طرحهای آبرسانی به شهرها در استان تصریح کرد: برای تامین آب شرب آبرسانی به شهر طبس در دشت اقدام بوده و اکنون به ۷۲ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده و در صورت تخصیص اعتبارات تا خرداد ماه به پایان میرسد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی اظهار کرد: همچنین طرح آبرسانی به شهر بیرجند نیز اکنون ۴۷ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و مطالعات طرح آبرسانی به فردوس نیز در حال انجام است و به زودی تکمیل میشود.
وی اضافه کرد: طرح بزرگ آبرسانی از دشت آهنگران به سه شهرستان، پنج شهر و ۱۴۷ روستا نیز در حال انجام است، مطالعات طرح آبرسانی به شهرستان درمیان از دست خوشاب نیز به اتمام رسیده و در حال اجرا است.
سارانی عنوان کرد: برای مهار روانآبهای سطحی در شهرستانهای مرزی احداث سدهای تغذیه مصنوعی در حال اجرا است و تامین اعتبار مورد نیاز این پروژهها بهمن پارسال در نشستی با حضور مسئولان کشوری در مرکز پیگیری شد.
وی ادامه داد: اعتبار مورد نیاز سد بندان تامین شده و پروژه آماده افتتاح است، در قالب این پروژه بیش از سه میلیون مترمکعب آب مهار خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی تصریح کرد: تداوم روند فعلی و تاخیر در کاهش مصرف بهویژه مصارف کشاورزی سبب کاهش آبدهی و افت کیفیت چاههای شرب و کشاورزی، تامین نشدن آب مورد نیاز طرحهای صنعتی، معدنی و توسعه اقتصادی و افزایش نارضایتیهای اجتماعی و مهاجرت خواهد شد.
وی افزود: تنها راهکار برای تداوم فعالیت کشاورزان در استان کاهش برداشت از میزان فعلی به میزان آب قابل برنامهریزی است.
سارانی ادامه داد: طبق سند سازگاری با کم آبی برای دستیابی به آب قابل برنامهریزی باید سالانه ۱۰ درصد از حجم پروانههای کشاورزی کاهش یابد.
وی گفت: سال گذشته اعتبارات مصوب شرکت آب منطقهای از ۱۱۳ میلیارد تومان به ۴۴۰ میلیارد تومان افزایش یافت همچنین شاهد تحول در حوزه درآمدی شرکت به میزان ۴۱ میلیارد تومان هستیم که برای پروژههای مانند آبرسانی به شهرها مورد استفاده قرار میگیرد.
نویسنده ،خبرنگار و سردبیر: ا .حسن پور
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.