ارزیابان یونسکو (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد) برای بررسی پرونده ثبت جهانی توبافی یا پارچه بافی روستای خراشاد وارد بیرجند شدند و مورد استقبال مسئولان خراسان جنوبی قرار گرفتند.
ه نفر از ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی دوشنبه شب وارد بیرجند شدند که در ادامه سفر ضمن بازدید از بافت تاریخی این شهر در مراسم سنتی پخت غلور شرکت می کنند.
غاده هیجاوی از کشور کویت و رئیس منطقه آسیا و اقیانوسیه، احمد صالح یوسف الفارسی از کشور عمان و ویدا توحدی مشاور معاون صنایع دستی کشور به عنوان گروه ارزیاب سازمان یونسکو فردا ( سه شنبه) از خانه صنایع دستی واقع در باغ رحیم آباد بیرجند دیدن خواهند کرد.
همچنین ۲ نفر از سازمان میراث فرهنگی کشور و جمعی مسئولان استانی نیز آنها را همراهی می کنند.
بازدید از مرکز تخصصی نساحی سنتی واقع در منزل تاریخی اعتمادی نیا، کارگاه تجمیعی حوله بافی در روستای حاجی آباد، نوفرست و فروشگاه شرکت تعاونی روستایی زنان خراشاد از دیگر برنامه های حضور این ارزیابان در هشتم آبان ماه است.
این کارشناسان نهم آبان ماه با حضور در روستای خراشاد ضمن بازدید از کارگاه های صنایع دستی روستا فرآیند ارزیابی ثبت جهانی شدن آن را آغاز می کنند.
دیدار با استاندار خراسان جنوبی، فرماندار بیرجند و سایر مسئولان نیز از دیگر برنامه های سفر ارزیابان یونسکو خواهد بود.
خراشاد در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی بیرجند واقع شده و از مناطق خوش آب و هوای خراسان جنوبی است.
پارچه بافی در این روستا ریشه تاریخی دارد و قرن ها است که این صنعت رواج دارد، همچنین توبافی خراشاد سال ۹۵ ثبت ملی شد. قدمت برخی کارگاههای پارچه بافی در خراشاد به بیش از یک قرن میرسد.
هم اکنون ۱۷۰ کارگاه توبافی در این روستا فعال است.