در جلسه شورای راهبردی باغ اکبریه مواردی چون لزوم واگذاری باغ و عمارت جهانی اکبریه به میراث به عنوان یک درخواست مطرح شد.
صبح جلسه شورای راهبری پایگاه میراث جهانی باغ اکبریه با حضور مدیر پایگاه میراث جهانی باغ ایرانی برگزار شد.
ساشا ریاحی مقدم، مدیر پایگاه میراث جهانی باغ ایرانی در این جلسه اظهار کرد: باغ اکبریه به عنوان اولین باغ و پیشتاز، جلسه شورای راهبردی پایگاه میراث جهانی را با شرایط و ضوابط جدید برگزار میکند.
افزود: با توجه به سیاستهای جدید وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مبنی بر تمرکززدایی قرار است هر پایگاه جهانی در استان یک شورای راهبردی مستقل داشته باشد.
ریاحی مقدم بیان کرد: اولین جلسه شورای راهبردی پایگاه میراث جهانی باغ ایرانی در خراسان جنوبی تشکیل شده است و این شورا یک شورای مدیریتی و تخصصی است که در مورد آبیاری، کاشت گیاه، مرمت بنا، پایش باغ و … تصمیمگیری میکند.
اشاره به ضوابط شورای راهبردی
وی گفت: شورای راهبردی پایگاه میراث جهانی دارای ۳ عضو حقوقی از دستگاه شامل مدیرکل، مدیر پایگاه باغ و معاون میراثفرهنگی و ۲ عضو از خارج دستگاه است که این اعضا میتوانند از ادارات راه و شهرسازی، اوقاف، دفتر فنی استانداری و … باشند.
مدیر پایگاه میراث جهانی باغ ایرانی با بیان اینکه انتخاب این اعضا بستگی به موضوع بنا دارد، افزود: ترکیب این شورا ۸ نفر است و فصلی یک بار و یا سالی ۴ بار جلسات این شورا برگزار خواهد ش.
ریاحی مقدم گفت: برنامهها و عملکرد باغها در این شورا مطرح و مصوب و به وزارتخانه اعلام میشود تا اعتبار لازم تخصیص یابد.
وی ادامه داد: شورای راهبردی مختص آثار ویژه است که در خراسان جنوبی با توجه به ۳ اثر ویژه در زمینههای باغ، بیابان و قنات لزوم تشکیل ۳ شورا راهبردی وجود دارد.
مالکیت باغ و عمارت جهانی اکبریه به میراثفرهنگی واگذار شود
هادی شاهوردی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی نیز در این جسه گفت: برگزاری جلسه شورای راهبردی پایگاه میراث جهانی باعث بهبود کیفیت باغهای ایرانی در استان و به خصوص باغ و عمارت جهانی اکبریه شود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی گفت: پیگیری مالکیت باغ از سوی وزارتخانه انجام شود و مالکیت این باغ تاریخی به ادارهکل واگذار شود.
شاهوردی خواستار افزایش نیروی انسانی کارگری (فصلی و دائمی) و انجام مطالعات جامع در مورد باغ اکبریه نیز شد.
وی اظهار کرد: نگاه به باغها ایرانی نباید فقط مرمتی باشد و اعتبار برای نگهداشت فضای سبز باغها باید در نظر گرفته شود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی تاکید کرد: شیوهنامه حفاظت از باغ تاریخی مختص باغ اکبریه به صورت منشور و بومیسازی شده، تهیه شود و این شیوهنامه برای اجرا تصوب و ابلاغ شود.
ساماندهی روستای اکبریه
محمدعلی جنتیفر مدیر پایگاه جهانی اکبریه نیز در این جلسه از ساماندهی روستای اکبریه خبر داد.
مدیر پایگاه جهانی اکبریه در جلسه شورای راهبردی باغ ایرانی، گزارشی از عملکرد پایگاه جهانی باغ اکبریه ارائه داد و گفت: پایگاه جهانی باغ اکبریه از سال ۱۳۹۰ تشکیل شد و قبل از آن به عنوان باغ تاریخی به همراه ۱۶ باغ تاریخی استان مدیریت میشد که از بین این ۱۶ باغ، باغ اکبریه به عنوان الگوی باغ ایرانی انتخاب شد.
جنتی فر افزود: ۳ باغ در خراسان جنوبی به عنوان کاندید ثبت جهانی انتخاب شده بود که این باغها به دلیل مشکلات مدیریتی امکان ثبت در فهرست آثار جهانی را از دست دادند ولی میتوانیم با رفع مشکلات به ثبت جهانی این باغهای تاریخی امیدوار باشیم.
وی بیان کرد: مرمت سقف تالار آیینه، مرمت فضای اندرونی، مرمت تزیینات گنبدخانه باغ اکبریه، حذف الحاقات معماری نامتجانس که باعث بههم ریختن ترکیب اصلی بنا شده بود، مرمت تزیینات باغ و بازگشت عناصر معماری گنبدخانه و تالار آیینه، مرمت محوطه جلوی عمارت که به دلایل سیاسی و استراتژی از اصالت اصلی بنا فاصله گرفته بودند، مرمت حصار باغ، که در حال حاضر کرسی چینی سنگی در حال انجام است، احداث ۶ سرویس بهداشتی برای رفاه حال مسافران و گردشگران، نورپردازی و ساماندهی سیستمهای حفاظتی باغ اکبریه انجام شده است.
مدیر پایگاه جهانی اکبریه ادامه داد: با مشارکت دستگاههایی از قبیل استانداری، شهرداری و فرمانداری، ساماندهی روستای اکبریه که یکی از عناصر ارزشمند شهر بیرجند است طراحی و تصویب شد و در حال حاضر کفسازی و محوطهسازی روستا در حال اجرا است.
جنتیفر گفت: طبق تفاهمنامه با مالکین بناهای روستای اکبریه و با مشارکت مالکین، خانههای این روستا با بافت تاریخی همگونسازی میشود که تاکنون ۶ بنا نماسازی شده است.
نوشته و خبر نگار : احمد کاشانی دبیر سرویس گردشگری و میراث و ا.حسن پور
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.