رییس اداره جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: تشی تاکنون به ۳۰ هزار هکتار از جنگلهای بنه خسارت زده است.
عباس علی محمودی، شب گذشته(۱۰ مهر)، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: تشی(سیخور یا سیکور) جانوری است که از ریشه و پیاز گیاهانی مانند زعفران و سیب زمینی تغذیه میکند اما به دلیل تغییر شرایط اقلیمی و خشکسالیها و افزایش این گونه از حیوانات به درختان هجوم میآورند و باعث خشکی آنها میشود.
وی با بیان اینکه این جانور خسارتهای شدیدی به محصولات زعفرانی کشاورزان وارد کرده است، افزود: تشی باعث خشکی درختان بنهای در نهبندان شده است که از ۴۰۰ تا ۸۰۰ سال سن داشتهاند و آنها را نابود کرده است.
رییس اداره جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینکه این موضوع از سال ۹۴ بحرانی شده است، تصریح کرد: راهکارهایی برای حفظ درختان بنه زارها داده شده است که نیازمند اعتبارات زیادی است اما هنوز از کشور اعتباری در این زمینه تخصیص داده نشده است.
محمودی خاطرنشان کرد: از جمله این راهکارهایی که مورد تایید قرار گرفته حصارکشی دور درختان است که با سه روش میتوان آن را انجام داد.
وی ادامه داد: تورمرغی است که نیازمند ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان اعتبار است، سنگ چین که نیازمند ۳ میلیارد تومان هزینه است و تورهای گابیونی که روش مصوبی است ۱۵ میلیارد تومان اعتبار را میطلبد از جمله این روش ها است.
رییس اداره جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی بیان کرد: با این وجود به دلیل ارزشمند بودن جنس این تورها در برخی مواقع شاهد سرقت آنها خواهیم بود که نیازمند همکاری و مشارکت مردم هستیم.
محمودی خاطرنشان کرد: روشهای دیگری مانند شکار، زنده گیری و استفاده از مواد دور کننده نیز وجود دارد که مورد تایید محیط زیست نیست و باعث آسیب رسیدن به محیط میشود.
وی با اشاره به اینکه بخش عظیمی از خسارتها مربوط به جنگلهای بنه در نهبندان و درمیان است، تصریح کرد: اگر شرایط به همینروال ادامه داشته باشد و اعتباراتی در این خصوص در نظر گرفته نشود به زودی خسارتها به دو تا سهبرابر خواهد رسید.
رییس اداره جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی بیان کرد: تشی، بیشترین آسیبها را به استان کرمان وارد کرده است که بعد از بحرانی شدن، اعتباراتی به آنها تخصیص داده و تور مرغیدر این استان اجرایی شد.
محمودی خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط محیطی موجود تجدید حیاط گونه بنه امکان ندارد و اگر نابودی این درختان ادامه داشته باشد به زودی شاهد انقراض این گونه ارزشمند خواهیم بود.
وی یادآور شد: با توجه به طول عمر ۱۵ ساله تشی و زادآوری آنها که در هر سال یک تا چهار بچه میزاید، خطر جدی برای درختان بنه استان محسوب میشود که مسئولان همه باید فکر جدی در این زمینه داشته باشند.