مدیر جهاد کشاورزی شهرستان درمیان گفت: با توجه به شیوع بیماری زنگ جارویی زرشک و به منظور مشارکت عمومی کشاورزان در زمینه مقابله، این مدیریت مانور مبارزه با آفت را در کانونهای آلودگی آغاز کرد.
محمدحسن جاویدی افزود: سال گذشته ۲۰۰ هکتار از اراضی زیرکشت زرشک این شهرستان به آفت زنگ زرشک آلوده بود اما امسال با توجه به بارندگیهای اخیر و ایجاد رطوبت بیشتر احتمال میرود این میزان به ۳۰۰ هکتار افزایش یابد.
وی بیان کرد: عملیات هرس همگانی در روستاهای نوغاب آنیک، ماسنان، نوقند، مناوند، خوان و کلاته ملا انجام میشود و مبارزه شیمیایی در باغاتی که عملیات هرس انجام شده نیز صورت میگیرد.
مدیر جهاد کشاورزی درمیان با اشاره به اینکه کانون آلودگیهای آفت زنگ زرشک بیشتر روستاهای بخش قهستان است گفت: به همین منظور قبل از سال جدید در روستاهای این بخش که قرار است عملیات هرس درختان زرشک انجام شود، کلاسهای آموزشی برگزار شد.
وی تصریح کرد: عملیات مقابله با زنگ زرشک سرفصل اعتباری ندارد و با همراهی نهادهایی چون بسیج، بنیاد علوی و همکاری بهرهبرداران، دهیاران و شورای اسلامی روستاها انجام میشود.
جاویدی افزود: همچنین جهاد کشاورزی از سمومی که از سالهای قبل در اختیار دارد برای سمپاشی، کشاورزان را یاری میکند.
وی هرس و سمپاشی درختان آلوده را ۲ روش مهم مبارزه با زنگ زرشک اعلام کرد و گفت: در این طرح با همکاری مردم، شاخههای آلوده هرس شده و آتش زده میشود در کنار آن بهرهبرداران درختان را سمپاشی میکنند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان درمیان اظهار داشت: افزون بر این کارشناسان حوزه حفظ نباتات جهاد کشاورزی ضمن نظارت بر عملیات، مسائل فنی را به باغداران گوشزد میکنند.
وی گفت: با توجه به افزایش بارندگیها در سال زراعی جاری و افزایش رطوبت هوا، امسال این آفت در مقایسه با سالهای گذشته شیوع بیشتری دارد و حالت طغیانی به خود گرفته است.
جاویدی، مبارزه همگانی را راهکار مناسبی برای از بین بردن آفت زنگ جارویی زرشک دانست و اضافه کرد: در برخی روستاها همه کشاورزان برای مبارزه دست به کار نمیشوند از طرفی صاحبان برخی باغات در شهرها حضور دارند و برای هرس و رعایت بهداشت باغ خود اقدام نمیکنند.
وی گفت: آفت زنگ زرشک یک بیماری گیاهی با عامل قارچ است و علایم این آفت به صورت تاولهایی پشت برگ درختان ظاهر میشود که طی چند سال درخت را جارویی میکند.
مدیر جهاد کشاورزی درمیان با اشاره به اینکه آفت یادشده بهراحتی به وسیله باد، انسان و علفهای هرز منتقل میشود گفت: اولین بار این بیماری سال ۱۳۸۶ در یکی از روستاهای بخش قهستان درمیان مشاهده شد و به مرور به دیگر نقاط به ویژه مناطق مستعد آلودگی از جمله مناطق کوهستانی با درصد رطوبت بالا سرایت کرد.
به گفته وی گسترش این آفت هر سال خسارت زیادی به باغداران شهرستان وارد میکند و با توجه به قابلیت بالای بیماری در به خطر انداختن زرشک منطقه، کارگاههای آموزشی زیادی برای زرشککاران برگزار میشود و بروشورهایی درباره مقابله با زنگ زرشک و پرورش مناسب درخت زرشک در اختیار کشاورزان منطقه قرار گرفته است.
جاویدی گفت: شهرستان درمیان با سطح زیر کشت ۲ هزار و ۷۰۰ هکتار و با تولید سالانه سه هزار تن زرشک خشک، سومین تولید کننده این محصول راهبردی در خراسان جنوبی است.
خراسان جنوبی مهد تولید یاقوت سرخ است و این محصول در شهرستانهای بیرجند، قاینات، زیرکوه، درمیان و سربیشه تولید میشود. این محصول از ابتدای فصل گل دهی درختان در بهار و میوه بستن همواره در معرض تهدیدهایی قرار میگیرد که از جمله آن “زنگ جارویی” است.
نویسنده ،خبرنگار و سردبیر: ا .حسن پور
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.