کویر بشرویه،خراسان جنوبی بهشت کویرهای ایران برای گردشگران (عکس حسن پور)
کویر بشرویه در شرق شهرستان بشرویه و در استان خراسان جنوبی قرار گرفته. این کویر که در حدود ۲۴ کیلومتر طول و ۳۰ کیلومتر عرض دارد، از شمال به کاشمر، از جنوب به رود کال شور و از شرق به کویر نمک بشرویه محدود میشود. این کویر از تپه های شنی بلندی برخوردار است. بلندترین تپه های شنی در جنوب این کویر قرار دارند و ارتفاع آنها به ۷۰ متر هم میرسد.
پوشش گیاهی و جانوری در کویر بشرویه از جمله موارد جذابی است که باید به آن توجه کرد. کویر بشرویه از پوشش گیاهی خوبی برخوردار است. هرچند که مرکز این کویر خالی از هر گونه پوشش گیاهی است. ولی اطراف کویر و به خصوص شمال آن از پوشش گیاهی انبوهی برخوردار است. گیاهانی که در این منطقه میرویند از جمله گیاهان ماسه پسندی مانند نسی، اسکمبیل، تاغ و… هستند. در حاشیه کویر بشرویه و در کنار زمینهای کشاورزی گیاهانی مانند زیره سیاره، انقوزه، کتیرا و بارهنگ که خاصیتهای دارویی و صنعتی دارند میرویند.
پوشش جانوری کویر بشرویه هم در نوع خود جذاب است. این کویر از جمله معدود کویرهای ایران است که در آن گربه شنی زندگی میکند. گربه شنی، گربهای با جسه بزرگتر از گربههای شهری است. این گربه به داشتن پاهای پهن به راحتی رو شن و ماسه راه میرود. این گربه در شن زارهای ایران، پاکستان، عربستان و آفریقای شمالی زندگی میکند. از دیگر جانورانی که در این کویر زندگی میکنند، میتوان از افعی شاخدار، مار جعفری، اگاما، جکو و تیر مار نام برد.
با جاذبه های تاریخی شهر بشرویه آشنا شوید
شهر بشرویه از جمله شهرهایی است که از آثار تاریخی زیادی نسبت به جمعیت و وسعتی که دارد، بهره میبرد. تاریخچه برخی از این آثار به دوران قبل از اسلام میرسد. قلعه دختر، آسیاب هفتگانه بشرویه و خانه مستوفی از جمله جاذبههای تاریخی شهر بشرویه هستند.
قلعه دختر بشرویه، یکی از قدیمیترین آثار تاریخی در این شهر است که در غرب این شهر واقع شده. این قلعه که برای بالای یک قله مخروطی شکل قرار گرفته از سه طرف رو به پرتگاه است و فقط از جنوب که البته راه سختی هم دارد میتوان وارد این قلعه شد. این قلعه که متعلق به دوره ساسانیان است، در ارتفاع ۴۰۰ متری از سطح زمین واقع شده.
آسیاب هفت گانه بشرویه از دیگر مکانهای تاریخی این شهر به شمار میرود که در جاده قدیم بشرویه طبس قرار دارند. این آسیابها در مسیر قنات قدیمی شهر و به موازات آبهای زراعی شهر ساخته شده. هنوز هم سه آسیاب از هفت آسیاب آن فعال است. این آسیابهای فعال یکی از نوادر میراث فرهنگی کشور هستند که وجود و فعال بودن آنها در مناطق کویری شگفتیهای آن زمان است. کیفیت آرد این آسیابها و نان تولیدی از آنها نظر گردشگران زیادی را به خود جلب میکند.
خانه مستوفی جمله ساختمانهای اعیانی نشین در بشرویه است که زمان قاجار ساخته شده. این خانه که زیبا که متعلق به شخصی با نام مستوفی است، با سبک معماری زیبا و ساباط و بادگیرهایش بسیار زیبایش از جمله جاذبههای گردشگری شهر بشرویه است.
از دیگر جاذبههای این شهر میتوان به دیوار تاریخی شهربند، کوچه پی جلد، حسینیه میان ده، مدرسه علمیه، امام زاده هوگند و پل ترناو اشاره کرد.
نوشته و خبر نگار : احمد کاشانی دبیر سرویس گردشگری و میراث و ا.حسن پور
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.