#خبر_و_هنر
#خراسان_جنوبی
#khabar_va_honar
#southern_Khorasan
#Birjand
#khabarvahonar
#خبر_و_هنر #خبروهنر
#خبر_هنر #خبر #اخبار #هنر #فرهنگ
#بیرجند #قاین #طبس #فردوس #سرایان #نهبندان #خوسف #بشرویه #زیرکوه #درمیان #سربیشه
خراسان جنوبی با وجود آنکه به همت دولت و خیرین در حال حاضر مدرسه کپری، خشت و گلی و کانکسی بالای ۱۰ دانشآموز ندارد اما فقط در مرکز استان حدود ۴۰۰ کلاس درس جدید نیاز است که تخصیص اعتبارات ویژه، روند مدرسهسازی در این استان را شتاب بیشتری میدهد.
بیشترین نیاز به فضای آموزشی جدید در مناطق سایتهای مساکن مهر و شهرکهای اقماری شهرستان بیرجند است و کمبود کلاس درس باعث شده تعداد قابل توجهی از مدارس مرکز استان بهصورت دونوبت فعالیت کنند.
بنابر آمار موجود سال گذشته ۱۶۵ کلاس درس با مشارکت خیرین در خراسان جنوبی به بهرهبرداری رسید و تعداد قابل توجهی کلاس نیز تا مهر امسال تحویل آموزش و پرورش خواهد شد.
از طرفی تراکم پایین و پراکندگی بالای جمعیت در این استان مرزی، برنامهریزی برای تامین فضای آموزشی و نیروی انسانی مورد نیاز را با چالش مواجه کرده است.
براساس تحلیلی که مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی چندی قبل در شورای آموزش و پرورش استان ارائه کرد، کمتر از ۱۹ درصد دانشآموزان مدارس چند پایه در ۳۲ درصد از کلاسهای دولتی مشغول به تحصیل هستند که نشانگر تراکم پایین و پراکندگی بالای جمعیت این استان است.
نمودارها نشان میدهد که در ۱۰ سال گذشته بیش از ۵۰ هزار نفر به تعداد دانشآموزان خراسان جنوبی افزوده شده و بخش عمدهای بهواسطه مهاجرت به مرکز استان است.
با وجود اینکه میانگین سرانه آموزشی خراسان جنوبی نسبت به بسیاری از استانها بالاتر است اما بهصورت نقطهای مشکلات زیادی وجود دارد بهطوری که شهرستان بیرجند دارای ۱۰ روستای اقماری است و برای پاسخگویی به فضای آموزشی مورد نیاز این مناطق باید ۲۹۹ کلاس درس احداث شود که تاکنون ۱۸۴ کلاس درس احداث شده است.
۱۸۶ پروژه در دست اجرا و تمرکز بر مرکز استان
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان جنوبی گفت: اکنون ۱۸۶ پروژه با ۴۴۶ کلاس درس در دست اجراست که ۹۸ درصد این پروژهها با مشارکت خیرین مدرسهساز تکمیل و بهرهبرداری میشود.
محمود چاوشان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: برای تکمیل این پروژهها بیش از ۲۸۵ میلیارد تومان اعتبار لازم است که نگاه ویژه دولت و خیرین را میطلبد.
وی گفت: کمبود کلاس درس بهویژه در سایتهای مسکن و شهرکهای اقماری مهمترین چالش در حوزه آموزشی استان است که نگاه ویژه دولت سیزدهم برای گذر از این چالش را میطلبد.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان جنوبی ادامه داد: شهرستان بیرجند ۱۲ سایت مسکن مهر و ۱۶ هزار و ۶۶۳ واحد مسکونی دارد و فضای آموزشی مورد نیاز ۵۱۷ کلاس درس بوده است.
وی گفت: از ۵۱۷ کلاس درس تاکنون ۱۹۳ کلاس تحویل شده، ۴۸ کلاس درس در حال اجرا بوده و ۲۷۶ کلاس درس باقی مانده است که باید در ۱۲ سایت مسکن شهرستان بیرجند احداث شود.
چاوشان افزود: علاوه بر مساکن مهر، شهرستان بیرجند دارای ۱۰ روستای اقماری است که برای پاسخگویی به فضای آموزشی مورد نیاز این روستاها باید ۲۹۹ کلاس درس احداث شود که تاکنون ۱۸۴ کلاس درس احداث شده و ۱۷ کلاس درس در حال احداث است.
وی اظهار داشت: در سایر شهرستانهای استان نیز تعداد ۱۰ سایت مسکن مهر وجود دارد که برای پاسخگویی به فضای آموزشی مورد نیاز باید ۳۵۹ کلاس درس احداث شود و تاکنون ۲۴۲ کلاس درس احداث شده، ۸۴ کلاس درس نیمهتمام است و ۳۳ کلاس درس دیگر باید احداث شود.
مدیرکل نوسازی مدارس خراسان جنوبی گفت: احداث شهرکهای جدید نهضت ملی مسکن نیز مورد توجه است که با توجه به تاکید دولت مبنی بر تسریع در روند اجرای این پروژهها باید فضاهای آموزشی مورد نیاز آنها هم پیشبینی شود.
کلاسهایی که به نوسازی و مقاومسازی نیاز دارند
وی با بیان اینکه بسیاری از مدارس استان قدمت زیادی دارند و نیازمند نوسازی هستند افزود: در حال حاضر ۱۰ درصد کلاسهای درس خراسان جنوبی تخریبی است که حدود هزار کلاس را شامل میشود و باید در اولویت نوسازی قرار گیرند.
چاوشان اظهار داشت: چهار هزار و ۳۰۰ کلاس درس معادل ۴۱ درصد نیازمند مقاومسازی هستند که اگر با اولویت اقدام نشود این کلاسها هم به سمت تخریبی نزدیک خواهند شد.
وی از وجود پنج هزار و ۵۰۰ کلاس درس مستحکم معادل ۴۹ درصد کلاسهای درس استان خبر داد و گفت: با وجود اختصاص اعتبارات دولتی و کمک خیرین که قابل تقدیر است، ساخت و نوسازی مدارس در خراسان جنوبی نیازمند نگاه ویژه است تا باعث ارتقای کیفیت آموزشی هم بشود.
اما معاون پژوهش، برنامهریزی و توسعه منابع اداره کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی از افزایش مدارس دونوبت در این استان خبر داد و افزایش جمعیت دانشآموزی بهویژه در مرکز استان را از علل اصلی آن برشمرد.
سکینه طیبی گفت: جمعیت دانشآموزی استان رو به افزایش بوده و شهر بیرجند با مهاجرت از سایر شهرستانها نیز مواجه است.
وی افزود: همه تلاش و برنامهریزی برای تامین کیفیت آموزشی در مدارس صورت گرفته اما کمبود حدود ۴۰۰ کلاس درس فقط در مرکز استان چالش اساسی است.
معاون پژوهش، برنامهریزی و توسعه منابع اداره کل آموزش و پرورش خراسان جنوبی اظهار داشت: سال گذشته ۶۰ مدرسه دونوبت داشتیم که با رشد جمعیت دانشآموزی این آمار به ۸۴ مدرسه رسیده و طبق پیش بینیها این روند تا سال ۱۴۰۵ ادامه خواهد داشت.
وی گفت: با وجود اجرای مستمر طرحهای مدرسهسازی با استفاده از اعتبارات دولتی و کمک خیرین ولی بسیاری از مدارس استان عمر بالایی دارند که باید نسبت به نوسازی و مقاومسازی آنها در کنار ساخت مدارس جدید اقدام کرد.
حدود ۱۸۰ هزار دانشآموز در ۲ هزار و ۷۵۰ مدرسه خراسان جنوبی تحصیل میکنند.
نویسنده ،خبرنگار و سردبیر: ا .حسن پور
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.