#خبر_و_هنر
#خراسان_جنوبی
#khabar_va_honar
#southern_Khorasan
#Birjand
#khabarvahonar
#خبر_و_هنر #خبروهنر
#خبر_هنر #خبر #اخبار #هنر #فرهنگ
#بیرجند #قاین #طبس #فردوس #سرایان #نهبندان #خوسف #بشرویه #زیرکوه #درمیان #سربیشه
حسینیه گود در بیرجند با قدمت ۴۰۰ ساله در ایام محرم پذیرای خیل عظیمی از عاشقان و دلدادگان حسینی است و در این سالها با همت واقفان نوای یا حسین(ع) از این مکان به گوش می رسد
عاشورا بزرگترین صحنه درگیری جبهه حق و باطل است. تمام مکارم اخلاقی و خوبیها در برابر همه بدیها و حیلههای شیطانی ایستادگی میکند. در زمان غربت اسلام و در اوضاعی که جبهه باطل احساس میکرد به پیروزی رسیده، امام حسین(ع) در نهایت غربت و مظلومیت کار را تمام کرد و راه درست را به همه ما نشان داد.
عشق به ابا عبدالله الحسین حد و مرز نمیشناسد. گوشه گوشه این جهان هستی ارادتمندان مکتب سرخ حسینی همزمان با ماه محرم رخت عزا به تن میکنند. مراسم عزاداری سلاله پاک نبی مکرم اسلام در طول تاریخ به شیوههای متعدد سینه به سینه منتقل شده، مراسمی که در آن شیفتگان راه حق و حقیقت سر تعظیم در برابر امامی فرود میآورند که سرش را به بهای احیای دین جدش داد تا جهانیان در سایه این دین مبین راه حقانیت و مبارزه با ذلت را پیشه خود کنند.
پیروی از نهضت سرخ عاشورا سال به سال قوت میگیرد و آزادی خواهی و عدالت خواهی در جهان در حال گسترش است. حسینیه ها و تکایا نیز از قدیم محل امنی برای برگزاری مراسم مذهبی بویژه عزاداری های ماه محرم بوده که متولیانش آداب و رسوم آن را زنده نگه داشته اند و حسینیه گود بیرجند یکی از این مکان ها است.
در ضلع جنوبی کوچه پایین شهر بیرجند حسینیه ته گود توسط « آقا میر هادی» حدود ۴۰۰ سال پیش به منظور روضه خوانی در ده روز نخست ماه محرم احداث شد، کف حیاط حسینیه از سطح کوچه پایین تر بوده و به همین جهت راهروی ورودی آن فاصله به فاصله پله می خورد و چون در کوچه پایین شهر (ته ده) واقع است به آن “حسینیه ته ده “نیز می گفتند و به دلیل گود بودن آن نسبت به کوچه به این حسینیه “حسینیه گود” نیز می گویند.
تولیت این حسینیه پس از فوت بانی آن به فرزند ارشدش سید محمد مرتضوی که روحانی سرشناسی بوده می رسد برخی این حسینیه را به نام سید محمد نیز می شناسند. تصدی و تولیت این بنا و موقوفاتش تا سال ۹۰ برعهده سید محمد هادی مرتضوی بود اما پس از فوت او دامادهایش به جای پسر نداشته اش این مسئولیت را قبول کرده اند.
طنین نوای معنوی زیارت عاشورای صبحگاهی
هر سال رنگ و بوی محرم اینجا با قرائت زیارت عاشورا و حضور پرشور عزاداران حسینی کمی پررنگ تر از سایر محله های شهر به نظر می رسد. حیاطی بزرگ با دیوارهای کاهگلی که ۲ بالکن آن را با شاخ و برگ نخل پوشانده اند، منبری چوبی و آبنمایی که المان مشک حضرت عباس(ع) است. اینجا روایت محفل هزاران دلباخته حسینی با قدمت ۴۰۰ ساله است. اینجا دلها با محبت اهل بیت(ع) عجیب عجین شده است.
فرزندان مرحوم مرتضوی در تهران و خارج از کشور ساکن هستند اما هر ساله برای برگزاری مراسم دهه اول محرم در حسینیه گود حضور پیدا می کنند. داماد ارشد واقف حسینیه گود بیرجند که از ۲۴ سال پیش وارد این خانواده شده است، می گوید: سازمان میراث فرهنگی ۲۲ تیرماه ۷۹ برای اعتلا و ارزش گذاری به آیین های محرم و تعزیه خوانی حسینیه گود را به عنوان یک اثر معنوی در آثار ملی با قدمت ۴۰۰ ساله ثبت کرده است.
طوفان میرفخرایی می افزاید: قبل از مرحوم مرتضوی ابتدا حسینیه گود یک منزل شخصی بوده که ۱۰ روز محرم روضه خوانی به عنوان وقف در آن برگزار می شد.
وی ادامه می دهد: این حسینیه با توجه به قدمت تاریخی طولانی آن به خرابه تبدیل شده بود که با همت مرحوم مرتضوی و مشارکت میراث فرهنگی احیا و بازسازی شد.
متولی حسینیه گود بیان می کند: به دلیل رسیدگی نامناسب در مقطعی استقبال عزادارن از مراسم کم شده بود لذا بخاطر تاکید فراوان مرحوم مرتضوی نسبت به برگزاری باشکوه مراسم عزاداری پس از وفات وی با همت اعضای خانواده مکان بازسازی شد و اکنون شاهد حضور بی سابقه مردم در این محفل هستیم.
وی می افزاید: هر سال از اطراف محلات مختلف حتی شهرها و روستاها مختلف عده زیادی از عزاداران حسینی در این محل جمع می شوند. او با وجود اینکه تهران ساکن است اما علی رغم مشغله کاری زیاد این ۱۰ روز را شخصا با تیمی از همکاران و دوستان برای اجرای مراسم به بیرجند سفر می کند.
میرفخرایی با اشاره به تمایل زیاد تیم همراهش برای شرکت در مراسم حسینه گود ادامه می دهد: اکنون بیش از ۱۰ سال است که متولی برگزاری مراسم حسینیه گود هستم و همیشه بعد از اتمام مراسم عاشورا و عزیمت به تهران برای محرم سال آینده خود را آماده می کنم و چهار ماه قبل از آغاز محرم برنامه ریزی های لازم را انجام می دهیم.
نیت پاک واقفان برای اقامه عزا حسینی
متولی حسینیه گود می افزاید: نیت پاک واقفان، متولیان و شرکت کنندگان در حسینیه گود این مکان را به یک جاذبه معنوی تبدیل کرده است. اینجا حس عجیبی به آدم می دهد، این حرف من نیست بلکه حرف میهمانان عزادار امام حسین(ع) است که هر ساله بر تعداد آنها افزوده می شود.
اینجا هنوز شکل، فضای و مراسم آن هنوز سنتی است و پس از پایان روضه خوانی مراسم «حسن و حسین» انجام می شود. جمعی از میانسالان و جوانان در حیاط حسینیه حلقه زده و به گونه ای هر فردی با دست چپ خودش بازوی سمت راست طرف مجاور را گرفته و پای سمت راست به صورت مایل به سمت راست حرکت می کند و پای سمت چپ نیز به عقب می رود و با مشت های بسته خود به سینه سمت چپ خود می زنند و در این میان برخی کلمه حسن، برخی حسین، برخی حیدر و علی را تکرار می کنند و این ادامه دارد و حلقه بزرگتر می شود.
نوشته و خبر نگار : مهدیه حسن پور دبیر سرویس فرهنگی و هنری و ا.حسن پور
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.