مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی گفت: نقشه راه گیاهان دارویی در حوزه عشایری استان به زودی طراحی می‌شود و تسهیلات با کارمزد چهار ساله و بازپرداخت پنج ساله در اختیار متقاضیان قرار خواهد گرفت.

مهدی عصمتی پور روز سه‌شنبه در نشست خبری افزود: امسال یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان تسهیلات برای توسعه کشت گیاهان دارویی در مناطق عشایری استان پرداخت می‌شود.

وی پرداخت تسهیلات برای کشت و توسعه کشت گیاهان دارویی را از برنامه‌های مهم استان در سال جاری اعلام کرد و گفت: همچنین فرآوری گیاهان دارویی، جمع‌آوری گیاهان مرتعی از طریق تشکل‌های عشایری، بازاریابی محصولات تولیدی عشایری، توسعه انرژی‌های نو و پاک و توسعه بوم‌گردی از دیگر برنامه‌های شاخص استان است که با حمایت استانداری طرح‌ها و برنامه‌های خوبی در این خصوص امسال در استان خواهیم داشت.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی اظهار داشت: در حال حاضر ۱۵ هزار و ۶۷۶ خانوار عشایر (۴۰ درصد جمعیت) در استان وجود دارد که برای ۶۵۷ محله عشایری آبرسانی با تانکر سیار انجام می‌شود.

وی افزود: سال گذشته حدود سه میلیارد و ۲۷۵ میلیون تومان برای آبرسانی، تامین آب شرب و آب مورد نیاز دام مصوب شد که ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تخصیص یافت و منجر به حمل ۱۴۰ هزار مترمکعب برای ۶ هزار و ۵۵۰ خانوار شده است.

وی بیان کرد: امسال با توجه به اینکه وضعیت بارندگی‌ها مناسب و مطلوب بود، وضعیت علوفه نیز بهتر شد از طرفی پراکنش جمعیت عشایر و دام نیز بیشتر و سبب نیاز به آب شرب بیشتر شده است.

عصمتی پور گفت: وضعیت ترسالی سبب شد عشایر نسبت به خریداری و پرورش دام بیشتر، اقدام کنند لذا برای آبرسانی به عشایر و دام نیاز به اقدامات و اعتبار بیشتر داریم.

وی عنوان کرد: امسال چهار میلیارد و ۵۲۶ میلیون تومان برای آبرسانی به ۶ هزار و ۶۰۰ خانوار عشایر با حجم ۱۵۸ هزار مترمکعب درخواست داده شد تا آب شرب سالم و بهداشتی در اختیار عشایر قرار بگیرد.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی متوسط میزان آبرسانی به مناطق عشایری را روزانه ۷۰۰ مترمکعب آب اعلام کرد و افزود: با توجه به لزوم آبرسانی به عشایر، استاندار نیز برای حمایت از این قشر سنگ تمام گذاشته است.

وی گفت: امسال ۳۷۵ میلیون تومان برای انجام طرح‌های مطالعاتی آبرسانی به مناطق عشایری استان اختصاص یافت و کار مطالعات ۲ شهرستان نیز به اتمام رسیده است.

عصمتی پور گفت: طرح مطالعاتی آبرسانی به مناطق عشایری در شهرستان‌های قاینات، زیرکوه، طبس، درمیان، سربیشه و نهبندان تا اواخر شهریور انجام خواهد شد.

وی با اشاره به اجرای ۲ طرح مهم آبرسانی در مناطق عشایری استان افزود: در منطقه بمرود زیرکوه آبرسانی به طول ۸۰ کیلومتر و اعتبار ۱۵ میلیارد تومان در ۳۹ محله عشایری اجرا شد که ۶۲۰ خانوار در قالب سه هزار و ۵۰۰ نفر از آن بهره‌مند شدند.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی اظهار داشت: با بهره‌برداری از این پروژه شاخص برخورداری عشایر شهرستان زیرکوه از آب شرب سالم و پایدار از ۴۵ درصد به ۶۰ درصد افزایش یافت.

وی تصریح کرد: همچنین طرح آبرسانی به منطقه چاه زرد و خواجه منجیکو در حال اجرا است که برای فاز نخست ۱۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان به استان اختصاص یافته است و با بهره‌برداری از آن ۲۵۰ خانوار برخوردار خواهند شد.

عصمتی پور گفت: همچنین برای آبرسانی به منطقه چاه زرد ۱۳ میلیارد تومان اعتبار به استان اختصاص یافت.

وی افزود: به مناسبت هفته جهاد کشاورزی ۹ پروژه در حوزه امور عشایری با اعتبار ۵۰۰ میلیون تومان در ۶ شهرستان استان به بهره‌برداری رسید.

وی با بیان اینکه اکثر این پروژه‌ها در حوزه تامین آب شرب است گفت: با بهره‌برداری از این پروژه‌ها ۸۸ خانوار عشایر بهره‌مند می‌شوند و تثبیت شغل می‌شود.

عصمتی پور با بیان اینکه ماندگاری عشایر و تثبیت شغل از اهمیت زیادی برخوردار است اظهار داشت: اکثر پروژه‌های استان در زمینه تثبیت اشتغال و ماندگاری آنها در مناطق عشایری انجام شده یا اجرا می‌شود.

وی با اشاره به آموزش هفت هزار و ۱۵۰ نفر روز عشایر بیان کرد: این آموزش‌ها بیشتر در حوزه‌های پرورش دام، گیاهان دارویی و تشکل‌های عشایری بوده است.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی تصریح کرد: امسال تفاهم‌نامه‌ای با هلال احمر برای آموزش جوانان عشایر منعقد شد چراکه هر سال هنگام کوچ عشایر اتفاقاتی از جمله مارگزیدگی و عقرب گزیدگی رخ می‌داد و اکنون جوانان با فراگیری امداد و نجات و نکات بهداشتی خودشان این مساله را مدیریت می‌کنند.

وی گفت: همچنین تفاهم‌نامه‌ای با اداره کل دامپزشکی برای واکسیناسیون رایگان دام عشایر و آموزش بیماری‌های مشترک بین انسان و دام و رعایت نکات بهداشتی منعقد شده است.

عصمتی پور بیان کرد: پارسال ۳۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان تسهیلات سرمایه در گردش با کارمزد ۱۰ درصد برای زنجیره گوشت قرمز پرداخت شد که یک هزار و ۶۰ متقاضی از این تسهیلات بهره‌مند شدند و ۷۵ هزار راس دام سبک پرواربندی شد.

وی عنوان کرد: سرانه پرداخت تسهیلات برای هر راس دام سبک ۴۰۰ هزار تومان است و هیچ محدودیتی در پرداخت تسهیلات به عشایر وجود ندارد.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی گفت: همچنین پارسال هشت میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان تسهیلات قرض الحسنه برای تامین نهاده‌های دامی به عشایر پرداخت شد که همه این اقدامات منجر به افزایش ۷۰۰ تن گوشت دام سبک در استان شد.

وی اظهار داشت: پیش‌بینی می‌شود امسال به دلیل بارندگی‌های خوب ۲ مرحله پشم چینی بهاره و پاییزه در استان داشته باشیم و سال گذشته نیز ۶۰۰ تن پشم، کرک و مو توسط عشایر تولید شد که امسال به ۸۰۰ تن افزایش خواهد یافت.

عصمتی پور عمده‌ترین مشکل عشایر استان را کمبود آب به ویژه تامین آب برای دام دانست و تاکید کرد:  امسال به دلیل بارندگی‌های مناسب، پراکنش عشایر بیشتر شده است لذا برای تامین آب دام باید تمهیدات ویژه‌ای اندیشیده شود.

وی فروش دام مازدا عشایر را از دیگر مشکلات این قشر اعلام کرد و گفت: با توجه به شیوع کرونا و تعطیل شدن فعالیت‌ها و تعطیلی اماکن عمومی، بخشی از دام عشایر به فروش نرفت اما اکنون بازار گوشت خوبی ایجاده شده و تصمیم داریم دام زنده مازاد را به خارج از استان ارسال کنیم.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی افزود: از جمعیت ۸۲ هزار خانواری عشایری استان خوشبختانه هیچ موردی از ابتلا به کرونا در استان گزارش نشد به این دلیل که عشایر نکات بهداشی و فاصله گذاری را رعایت کردند و کوچ عشایر نیز دوماه با تاخیر انجام شد.

وی با بیان اینکه ۶۵ درصد عشایر خراسان جنوبی کوچ رو هستند اظهار داشت: عشایر استان عمدتا به شهرستان‌های بردسکن و سبزوار کوچ می‌کنند همچنین ۳۲۰ خانوار عشایر از استان سیستان و بلوچستان به مناطق عشایری نهبندان، خوسف و سربیشه کوچ کردند.