معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی گفت: بعد از جهانی شدن روستای خراشاد در شهرستان بیرجند تاکنون ۵۰۰ مجوز کارگاه انفرادی برای هنرمندان و صنعتگران پارچه باف در این روستا و توابع آن صادر شده است.
حسنعلی فولادی افزود: ۷۵ درصد این صنعتگران اکنون تحت پوشش بیمه صنایع دستی هستند که ۱۵ درصد از بیمه تامین اجتماعی و ۶۰ درصد از مزایای بیمه روستاییان و عشایر بهرهمند شدهاند.
وی اعطای تسهیلات بانکی به فعالان این بخش را از برنامههای حمایتی در استان برشمرد و گفت: هنرمندان صنعت توبافی میتوانند از تسهیلات مشاغل خانگی، تبصره ۱۸، بنیاد کرامت، بنیاد علوی و غیره بهره مند شوند که تاکنون بیشترین بهرهمندی از تسهیلات تبصره ۱۸ بوده است.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی برند سازی یا همان نام تجاری را یکی از برنامههای مهم در راستای حمایت از هنر جهانی در خراشاد برشمرد و افزود: تاکنون پنج نام تجاری از جمله گنتی، چکامه، فروزان حوله و قطیفه چپر در روستای خراشاد برای هنر جهانی توبافی به ثبت رسیده است.
وی به برنامههای حمایتی از هنر حوله بافی در خراشاد اشاره کرد و افزود: در سالهای پس از جهانی شدن اقدامات متعددی بصورت مستقیم و غیر مستقیم از هنر توبافی صورت گرفته که مهمترین آن راه اندازی دبیرخانه روستای جهانی خراشاد بوده است.
فولادی بهره برداری از طرح هادی روستا، احداث و راه اندازی دفترپست بانک، افتتاح پارک بازی کودکان و راه اندازی اینترنت پرسرعت و ارتقاءسایت همراه به تکنولوژی ۴G از دیگر برکات جهانی شدن هنر توبافی در خراشاد ذکر کرد و گفت: آموزش و بازارچه دائمی صنایع دستی روستای خراشاد هم یکی از برنامههای مهم برای این روستای جهانی است که در دست اجرا بوده و اکنون در مرحله اسکلت قرار دارد.
وی راه اندازی بازارچههای موقت و و جمعه بازارها با نور پردازی و نصب پروژکتور و افتتاح کارگاههای جدید پارچه بافی سنتی و رنگرزی سنتی را از دیگر حمایتها برای رونق هنر توبافی در خراشاد برشمرد و ادامه داد: راه اندازی سایتها و صفحات اینترنتی برای معرفی و فروش تولیدات دستباف، فروش تولیدات پارچههای پنبه ای در نمایشگاههای خارجی، تجهیز اقامتگاههای بوم گردی با تولیدات پارچه های سنتی، حضور هنرمندان روستای جهانی در نمایشگاههای تخصصی صنایع دستی، جشنوارهها و رویدادهای مختلف استانی و کشوری از دیگر حمایتهای مستقیم بوده است.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی به پیگیری و دریافت نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی توسط هنرمندان روستا اشاره کرد و گفت: تهیه فیلم، کلیپ و اقلام تبلیغاتی دو و چند زبانه، بسته بندی و ثبت برند و نشان تجاری برای تولیدات نساجی سنتی هم تاکنون دنبال شده است.
وی در خصوص وضعیت صادرات محصولات توبافی نیز افزود: با جهانی شدن روستای خراشاد فروش و عرضه تولیدات این روستا در سایتهای معتبر ملی و بین المللی از جمله دیجی کالا، ترب، باسلام و سایتهای دیگر و اپلیکشنهای مجازی اینستاگرام و ایتا فزونی یافت که حضور هنرمندان در این سایتها باعث فروش بیش از پیش محصولات و دریچه ای برای حضور در بازارهای جهانی شده است.
فولادی ادامه داد: بعنوان مثال تولیدات پارچههای دستباف خراشاد همه ساله توسط مشتریان ثابت در نمایشگاه فستیوال ورزشی کشور فرانسه که ایران هم در این نمایشگاه حضور فعال دارد عرضه میشود.
وی گفت: همچنین در نمایشگاه شیرین پرشیا در کشور ایتالیا، انواع شالهای دستباف مردانه و زنانه با رنگرزی زعفران، پنبه مله، انواع کیفهای تولیدی از پارچههای خراشاد را در معرض دید علاقمندان قرار می دهد.
وی ادامه داد: همچنین هنرمندان روستا بصورت چمدانی و غیر مستقیم نیز به برخی کشورهای اروپایی و حاشیه خلیج فارس محصولات تولیدی خود را عرضه می کنند.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی در پاسخ به این سوال که چرا با وجود عنوان جهانی، هنوز برخی بافندگان از کمبود درآمد گلایه دارند؟ افزود: موضوع بازاریابی و فروش از جمله دغدغههای هنرمندان صنایع دستی است که این موضوع خود تابع متغیراتی از جمله کیفیت و کمیت بوده لذا نبود کارگاههای تجمیعی، استاندارد نبودن محصولات تولیدی، نبود بسته بندی و برند سازی و دسترسی نداشتن مستقیم به بازارهای جهانی هنرمندان را با چالش هایی مواجه کرده است.
وی بیان کرد: اما هنرمندانی در روستای خراشاد هستند که با رعایت اصول اولیه مثل استاندارد سازی و بالابردن کیفیت تولیدات توانسته اند بازارهای هدف بسیار مناسبی در سطح کشور پیدا کنند.
فولادی یادآور شد: این هنر به واسطه تولیدات متنوع، جذاب، کاربردی و تولیدات تکمیلی آن در لباس و پوشاک و ارگانیک بودن، با سلیقه بازار همسو بوده و نسبت به سایر صنایع دستی ارزانتر است لذا مورد اقبال عموم بوده و فروش نسبتا بالایی را در سالهای اخیر تجربه کرده است.
وی بیان کرد: چنانچه در خصوص استاندارد سازی ابزار و تجهیزات و تولید نهایی، افزایش کیفیت و سرعت تولید، بسته بندی و برند سازی این تولیدات از سوی هنرمندان اقدام شود و از فروش تولیدات بی کیفیت و یا مشابه کارخانه ای در استان توسط هنرمندان به اسم تولیدات پارچه بافیسنتی جلوگیری خواهد شد پس میتوان به آینده شاغلین این رشته و افزایش تولید و فروش و صادرات انبوه آن به خارج از کشور امید داشت.
براساس اعلام شورای جهانی صنایع دستی در سال ۱۳۹۷ روستای خراشاد به عنوان روستای جهانی توبافی، شهر آباده از استان فارس به عنوان شهر جهانی منبت و شهر میبد از استان یزد به عنوان شهر جهانی زیلو معرفی شدند.
خراشاد در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی بیرجند واقع است و پارچه بافی یا توبافی در این روستا ریشه تاریخی دارد.
نوشته و خبر نگار : احمد کاشانی دبیر سرویس گردشگری و میراث و ا.حسن پور
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.