مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان جنوبی با بیان اینکه در کنار فضای ارتباطی از طریق بسترهای مجازی، مراکز مشاوره در مراکز ثابت در شهرستان‌ها مستقر بوده که استعداد سنجی افراد را به صورت کاملاً سیستمی انجام می‌دهند و افراد به سمت رشته‌هایی که دارای استعداد هستند هدایت می‌شوند، افزود: به صورت حضوری و غیرحضوری ثبت نام از افراد انجام می‌شود.

کامرانی فرد متذکر شد: در همه شهرستان‌های استان مراکز ثابت آموزشی وجود دارد و بعضاً در برخی از شهرستان‌ها مراکز خواهران و برادران به صورت جداگانه بوده و سه مرکز ویژه خواهران در شهرستان‌های فردوس، قاین و بیرجند و در بقیه شهرستان‌ها مراکز دو منظوره فعالیت داشته و در مجموع ۱۹ مرکز در سطح استان وجود دارد که در همه آنها واحد مشاوره مستقر بوده و کار هدایت مهارتی مراجعین را انجام می‌دهند.

وی با اشاره به اینکه اداره کل فنی و حرفه‌ای استان بر اساس بضاعت خود در شهرستان‌ها رشته‌های ثابتی را ایجاد کرده ولی بر اساس نیاز آن شهرستان اگر امکانات زیرساختی آن فراهم باشد و مدرس رشته را در آن شهرستان داشته باشیم برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا این رشته آموزشی را ارائه دهیم، بیان کرد: تعدادی از رشته‌های فنی و حرفه‌ای که به عنوان رشته‌های مادر تلقی می‌شوند فقط در بیرجند مستقر بوده که برای مناطق محروم و افرادی که بضاعت مالی برای حضور در شهرستان بیرجند ندارند امکانات خوابگاهی پیش بینی شده است.

 مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای خراسان جنوبی با اشاره به گسترش چتر مهارت اموزی در استان گفت: اردوهای جهادی مهارت آموزی را در مناطق محروم استان برگزار می کنیم.

حسن کامرانی فردر اظهار کرد: ششم تا سیزدهم مردادماه هفته ملی مهارت نامگذاری شده که در طول هفته در راستای تبیین و ترویج آموزش‌های مهارتی برنامه‌های متنوعی را در استان برنامه‌ریزی کرده‌ایم.

وی با اشاره به اینکه شعارهای سالی که توسط مقام معظم رهبری انتخاب شده بیشتر به حوزه‌های اقتصادی توجه شده است، تصریح کرد: شاه کلید توسعه و اقتصاد، منابع انسانی مهارت دیده بوده که نقش بسیار مؤثری را در این حوزه ایفا می‌کنند.

برگزاری اردوهای جهادی مهارتی در خراسان جنوبی

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان جنوبی با بیان اینکه رهبری در بسیار از رهنمودهای خود به این حوزه توجه ویژه‌ای داشته‌اند و می‌فرمایند «ما به علم هم نیاز داریم ولی به پنجه‌های طلایی کارآمد هم نیازمندیم» افزود: توانمندسازی نیروی انسانی و این پنجه‌های کارآمد از مأموریت سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای بوده که در استان خراسان جنوبی برنامه‌های بسیار خوبی در این حوزه برنامه‌ریزی و اجرایی خواهد شد.

کامرانی فرد ادامه داد: اعتقاد داریم که هر خانواده و هر فردی که در سن اشتغال قرار دارد حداقل یک مهارت را فرابگیرد تا فرصت اشتغال پذیری افراد جامعه بالاتر رود بنابراین از مهم‌ترین برنامه‌های هفته ملی مهارت اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای استان برگزاری اردوهای جهادی در مناطق محروم بوده که خدمات فنی و مهندسی را ارائه و آموزش‌های کپسولی و کوتاه مدت را برای مناطق روستایی و مرزی برگزار خواهیم کرد.

وی اضافه کرد: در کنار اردوهای جهادی بحث المپیادهای مهارتی وجود دارد که مرحله استانی المپیاد ملی مهارت امروز در بیرجند در حال برگزاری بوده که شرکت کنندگان در حدود ۱۹ رشته با یکدیگر به رقابت می‌پردازند.

رقابت ۸۰ مهارت آموز فنی و حرفه‌ای در مرحله استانی المپیاد مهارت

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان جنوبی بیان داشت: تعداد ۸۰ نفر در مرحله استانی شرکت دارند و در مرحله شهرستانی بیش از ۲۲۰ نفر شرکت کرده‌اند که منتخبان مرحله شهرستانی به مرحله استانی راه یافته‌اند و بعد از مرحله استانی در شهریورماه مرحله کشوری برگزار و مدال آوران و نخبگان استان خراسان جنوبی در رویداد ملی خواهند درخشید.

کامرانی فرد با اشاره به اینکه دو مقوله رشد تولید و مهار تورم با یکدیگر در ارتباط بوده که هر دو وضعیت اقتصادی حاکم را نشان داده که می‌تواند این دو شعار سال را به مرحله ظهور برساند، تصریح کرد: یک اضلاع اصلی اشتغال، مهارت است.

وی با بیان اینکه با رصدی که از مراکز کاریابی انجام شده، فارغ‌التحصیلان بیکار عموماً فاقد مهارت هستند که در مأموریت سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای بخش عمده فعالیت‌ها در حوزه دانشجویان و فارغ‌التحصیلان است، یادآور شد: امسال طرح تابستانه مهارت با دو هدف راهبری اجرایی شده که شامل توسعه فرهنگ مهارت آموزی و کاهش سن مهارت آموزی در بین دانش آموزان بوده است.

چتر مهارت آموزی در خراسان جنوبی گسترش یافت

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان جنوبی ادامه داد: در مجموع سابقه تاریخ آموزش فنی و حرفه‌ای حداقل سن برای دوره‌های مهارت آموزی ۱۵ سال بوده که امسال این سن به ۱۲ سال تقلیل یافته و از سن ۱۲ تا ۱۵ سال زیر چتر حوزه‌های مهارتی در استان قرار گرفته‌اند.

کامرانی فرد بیان داشت: امیداست با این اقدام این نگاه را در خانواده‌ها ایجاد کنیم که فرزندان خود را از سنین پایین به حوزه مهارت آموزی هدایت کنند تا هم فرصت اشتغال برای این افراد فراهم و هم در مناسبت‌ها و شرایط اجتماعی متفاوت‌تر ظاهر شده و استعدادیابی این افراد زودتر شکوفا و به آن پرداخته شود.

وی با اشاره به اینکه در استان در قالب ۱۰۲ کارگاه آموزشی بیش از ۵۵۰ حرفه آموزشی راهبری می‌شود، اضافه کرد: در طرح تابستانه بیش از ۶۰۰ دوره آموزشی پیش بینی شده که افراد می‌توانند از طریق درگاه ارتباطی سازمان ورود یافته و در حوزه طرح تابستانه مهارت رشته مورد علاقه خود را انتخاب و ثبت نام کنند.

 

ورود ۵۰ رشته مهارتی در سال گذشته در استان

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان جنوبی افزود: در مجموع بیش از ۶ هزار رشته استاندار آموزشی در کشور وجود دارد که در خراسان جنوبی توانایی ارائه ۵۵۰ رشته وجود داشته که شاید در برخی از رشته‌ها شرایط استانی اجازه ارائه را ندهد بنابراین شرایط خارج از استانی برای آموزش این رشته‌ها برای متقاضیان فراهم شده اما سیاست گذاری امسال این بوده که در ذیل شورای مهارتی استان که به ریاست استاندار بوده بتوانیم چتر دوره‌های آموزشی را گسترده‌تر سازیم.

کامرانی فرد با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۱ تعداد ۵۰ رشته جدید مهارتی وارد استان شده است، بیان داشت: امسال هم تلاش ما بر آن بوده که عناوین و تنوع رشته‌های آموزشی خود را افزایش دهیم.

وی با اشاره به اینکه ضلع مهم اشتغال داشتن مهارت است، افزود: مهارت افزایی سبب رشد ذهنی افراد شده و در دنیا امروز که تکنولوژی به سرعت رو به پیشرفت بوده حوزه مهارت آموزی جایگاه ویژه‌ای را پیدا کرده و نگاه سطح پایین به حوزه مهارت آموزی نگاه اشتباهی است.

رشته‌های مهارتی تقاضا محور در خراسان جنوبی

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان جنوبی یادآور شد: آموزش‌های فنی و حرفه‌ای با امکانات کم، دامنه استعدادی، مهارتی و خدماتی فرد را آنقدر بالا می‌برد که می‌تواند اشتغال خوبی برای خود ایجاد و هم درآمد و موقعیت اجتماعی خوبی پیدا کند.

کامرانی فرد با اشاره به اینکه آموزش رشته‌های مختلف در استان بیشتر بر اساس تقاضا محور بودن آنها است، بیان کرد: در بسیاری از رشته‌های تخصصی تقاضای بسیار خوبی وجود دارد اما در برخی از رشته‌ها مانند حوزه‌های معدنی اقبال کمتری وجود داشته که به دلیل شرایط سخت کار در معادن بوده است.

وی اضافه کرد: فارغ‌التحصیلان و دانشجویانی که به امر تحصیل مبادرت دارند می‌توانند در کنار تحصیل خود حتماً مهارتی را فرا بگیرند تا فرصت اشتغال پذیری آنها افزایش یابد تا بعد از فراغت از تحصیل با علمی که کسب کرده‌اند در یک رشته مهارتی توانمند باشند.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان جنوبی به مهم‌ترین رشته‌های مورد تقاضا در استان اشاره داشت و افزود: خروجی کاریابی‌ها و یا مراجعان به مراکز مشاوره نشان می‌دهد بیشتر مردم متقاضی گرایش به سمت رشته‌های برق، الکترونیک، تعمیرات موبایل، هوش مصنوعی، موارد زیرمجموعه رشته برق و تعمیرات خودرو از مهم‌ترین این رشته‌ها است.

نویسنده ،خبرنگار و سردبیر: ا .حسن پور