خراسان جنوبی گنج ناشناخته در صنعت  گردشگری است اما سهواً یا عمداً این صنعت با وجود جاذبه‌های ارزشمند ژئومورفولوژیک، انسانی و زیست محیطی مورد بی مهری و بی توجهی  قرار گرفته است.

 قطعا یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که در جذب گردشگر مورد توجه قرار می‌گیرد هتل است. گردشگران نسبت به ارائه خدماتی که مورد نظرشان است هتل خود را انتخاب می‌کنند اما متاسفانه از زمان کرونا استقبال از هتل‌ها کمتر شد و همین موضوع باعث دردسرهایی برای هتل‌داران شد. اما پس از فروکش کردن کرونا باز هم هتلداران خراسان جنوبی گلایه‌مند از وضع موجود هستند برای بررسی چالش‌های موجود در این حوزه با سیدمحمد آذرکار نایب رئیس جامعه هتلداران خراسان جنوبی و نائب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی بیرجند گفتگو کردیم که در ادامه می‌خوانید.

کاهش ۳۰ درصدی استقبال از هتل‌ها

نایب رئیس جامعه هتلداران خراسان جنوبی و نائب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی بیرجند در گفتگو با خبرنگار ما گفت: سهواً یا عمداً صنعت گردشگری خراسان جنوبی با وجود جاذبه‌های ارزشمند ژئومورفولوژیک، انسانی و زیست محیطی مورد بی مهری و بی توجهی  قرار گرفته است.

آذرکار با بیان اینکه سال گذشته با وجود اینکه پیک کرونا تازه فروکش کرده بود مراجعات به هتل‌ها حدود ۶۰ درصد بود اما امسال از بازه نوروز تاکنون  استقبال از هتل‌های ۳ و ۴ ستاره استان ضریب اشغال ۳۵ تا ۳۰ درصد را نشان می‌داد که نشان از کاهش ورود مسافر به استان است.

وی درباره حمایت‌ها عنوان کرد: حمایت‌های زبانی و لفظی خوب بوده اما حمایت‌های سریع و اثربخش نزدیک به صفر بوده است.

قوانین سخت گیرانه  بیش از سایر استان‌ها

نائب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به قوانین سختگیرانه بالاخص در خراسان جنوبی ادامه داد: سخت گیری‌های مسئولان و حمایت‌های محدود، درد مشترک بین تمام استان‌ها است اما  این حوزه نیازمند حمایت سریع و اثربخش است.

آذرکار  با بیان اینکه هتل‌ها پذیرای مهمان‌هایی بودند که جزو مسئولان و سرمایه‌گذاران هستند تاکید کرد: پس همواره بهترین خدمات را ارائه کرده‌ و کار خود را  درست انجام داده‌اند و اکنون که با مشکلات مواجه‌اند و شایسته حمایت کارآمدتری هستند.

۱۱ دستگاه نظارتی اما دریغ از یک دستگاه حمایتی

به گفته وی زمان ساخت و مجوز و راه‌اندازی هتل، حدود ۱۱ دستگاه نظارت می‌کنند ولی زمانی که نیاز به حمایت است از هیچ کدام این دستگاه‌ها خبری نیست.

نایب رئیس جامعه هتلداران خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه هتل‌ها مغازه‌های کوچکی نیستند که سریع نیروی خود را جمع و فقط مواد اولیه تهیه کنند خاطرنشان کرد:  بلکه نیروی کارآزموده، مسائل مالیات و دارایی و حامل‌های انرژی و موارد بسیار دیگری دارند که توجه ویژه را می‌طلبد.

بیشتر بخوانید   افتتاح اولین ایستگاه زمینی هوشمند بارورسازی ابر‌ها در بیرجند

نائب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی بیرجند اظهار داشت: با توجه به شرایط کنونی این رکود ادامه‌دار خواهد بود چرا که شاهد افزایش بیمه، حقوق کارگر، مواد اولیه و موارد دیگر هستیم که در نبود حمایت‌ها همین مقدار هم که دوام آورده‌اند، مجبور به تغییر شغل می‌شوند.

آذرکار با بیان اینکه برای راه‌اندازی یک هتل حداقل ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است گفت: کل درآمد ماهانه آن ۲۰۰ میلیون تومان است که بعد از ده سال هزینه راه‌اندازی آن هم بدست نمی‌آید.

وی با بیان اینکه مسافران و گردشگران اولین محکی که مردمان آن شهر را خواهند زد از رهگذر ویترین هتل‌ها و مراکز اقامتی است اضافه کرد:  بنابراین باید نگاه ویژه‌ای به این مهم وجود داشته باشد.

ظرفیت‌های کم نظیر کشاورزی خراسان جنوبی

وی با تاکید بر ظرفیت‌های کم نظیر استان  در حوزه کشاورزی ادامه داد: باغ‌های زرشک افین و مزارع زیبای زعفران می‌تواند میزان همایش‌ها و جشنواره‌های زیبایی برای گردشگران  و علاقه‌مندان باشد.

مدیر هتل سپهر بیرجند با تاکید بر اینکه که هتل‌ها سرمایه‌های یک شهر هستند تصریح کرد: بخش گردشگری و به تبع آن هتل‌ها به یک جسم بی‌جان تبدیل شده که اگر از ظرفیت‌ها برای توسعه استفاده نشود از بین می‌رود و امکان دارد دیگر نتوان به این شرایط بازگشت.

آذرکار با بیان اینکه بیشتر مراجعان غیر بومی به بیرجند شامل  نمایندگان دستگاه‌های اجرایی،  قضایی،  لشکری و کشوری هستند که برای بررسی و رفع مشکلات استان  به این شهر می‌آیند، خاطرنشان کرد:  مطمئنا زمانی که برخوردی  شایسته با آنها شود و موقعیت‌های مناسب و خاطره انگیزی برای اقامت‌شان فراهم شود، احتمال حضور آنها در استان افزایش می‌یابد.

وی اضافه کرد:  مسئولی که بعد از اقامت خوب و برخورد شایسته شهروندان،  خراسان جنوبی را ترک کند به جبران این خدمات کمک‌های ویژه‌ای را برای استان مهیا خواهد کرد.

هتل ویترین فرهنگ و آینه تمام نمای  وضع آن شهر است

نایب رئیس جامعه هتلداران خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه هتل در واقع ویترین فرهنگ و آینه تمام نمای رفتار و وضع آن شهر است ادامه داد:  کوچکترین بی توجهی در ارائه خدمات می‌واند به حیثیت و وجه شهروندان آسیب زند.

وی با بیان اینکه مهمانی که به هتل وارد می‌شود، انتظار دارد هتل مجهز، کامل، تمیز و دارای کارکنانی کارآزموده باشد  ادامه داد: اما تناسب پایین  بین هزینه‌های اولیه ساخت و تجهیز یک مرکز اقامتی با درآمد ناشی از آن این موضوع را به چالش می‌کشد.

آذرکار افزود:  هتل و هتلداری علیرغم جایگاه ویژه‌ای که برای توسعه شهر دارد، به علت این هزینه‌ها رغبت برای سرمایه گذار در این حوزه را کاهش می‌دهد.

نایب رئیس جامعه هتلداران خراسان جنوبی تاکید کرد:  با حضور مسافر و گردشگر در استان مغازه‌دار، صنایع دستی،  قصاب و همه مشاغل درگیر می‌شود از آن طرف هر مسافر که با خاطره خوشی  از شهر برود یک مبلغ برای شهر و استان پرداخت خواهد کرد.

جذابیت عالی محیط زیست منحصر به فرد خراسان جنوبی

وی که دکترای محیط زیست دارد بیان کرد: در حوزه محیط زیست حداقل دو جانور منحصر به فرد جهانی  یعنی یوزپلنگ و زاغ بور (تنها پرنده اندمیک ایران)، تالاب کجی نمک زار و قوچ اوریال  درمیان و هوبره در قاینات را داریم که می‌تواند برای گردشگر بسیار جذاب باشد.

وی با بیان اینکه در حوزه گردشگری درمانی اساتید بزرگ و مراکز درمانی خوبی داریم ادامه داد:  با این ظرفیت می‌توانیم از متخصصان هم استانی در اقصی نقاط کشور برای تجهیز مجتمع درمانی پیشرفته در استان دعوت کنیم.

نائب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی بیرجند با بیان اینکه در حوزه ژئوتوریسم یا زمین گردشگری هم عرصه‌های بکر کویر را داریم، یادآور شد: هتل سپهر  در برنامه‌های گردشگری خود تور سافاری و پروازهای تفریحی را دارد  و اولین هتلی است که در این موضوع فعالیت داریم.

 آذرکار درباره  پیشینه تاریخی استان ضمن یادآوری اینکه بیرجند اولین شهر لوله کشی، سومین شهر دارای فرودگاه، سومین شهر دارای مدرسه به سبک دارالفنون و اولین شهری بوده که زمین تنیس با مربی انگلیسی را در کشور داشت ادامه داد: ما پدر علم جغرافیا،  پدر علم ارتباطات و پدر سم‌شناسی و شاعران بزرگی چون حکیم نزاری قهستانی،  ملا اشرف صبوحی (فردوسی لهجه بیرجندی ) را در استان داریم.

جذابیت بسترهای بکر شن‌های روان و ماسه بادی در کویرهای استان

دکترای محیط زیست ضمن اشاره به بسترهای بکر شن‌های روان و ماسه بادی در کویرهای سحرآمیز استان  و تپه‌های ماسه‌ای با طول ۴۰۰ متر ارتفاع،  بیان کرد:  فردی که قصد بازدید از این ظرفیت‌های بکر و عالی را دارد باید بستر مناسبی از ترنسفر (ارتباط و جابجایی) و اقامت داشته باشد.

وی با بیان اینکه این مسایل پایه‌های اساسی ظرفیت استان است که در معرفی آن کمتر کار شده، یادآور شد: از طرفی محدودیت‌ها در تردد زمینی داریم چرا که تردد ریلی نداریم و زمینی هم به خاطر بعد مسافت خسته کننده است و هوایی هم گران است.

 آذرکار تاکید کرد: استان نیازمند تیم و گروهی از علاقه‌مندان و صاحبظران حوزه‌های مختلف در تعامل با دستگاهی کلان چون استانداری است تا به بررسی ظرفیت‌ها پرداخته و آن را  تبیین و تبلیغ کنند.

نایب رئیس جامعه هتلداران خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: مردمان خراسان جنوبی به اعتبار مستندات تاریخی  و گفته‌های زبانی و کلامی، مردمی خونگرم و آرام  و مهمان نوازند و مطمئناً مراکز اقامتی، پیشرو در حوزه گردشگری و تامین رضایت مهمانان و مراجعان خواهد بود که جا دارد توجه ویژه‌ای به این حوزه شود.

وی با بیان اینکه حداقل ۱۳۰ خانواده در استان از طریق هتل‌ها و مراکز اقامتی امرار معاش می‌کنند، اضافه کرد: برای بیمه و اینکه کارکنان هتل‌ها افراد متخصص و آموزش دیده باشند نیاز به حمایت و توجه ویژه داریم.

آذرکار با انتقاد از اینکه مالیات در این شهر براساس مالیات شهرهای بزرگ با منابع مالی چند برابر است بیان کرد: معتقدم به هرکسی که در شهر بیرجند و خراسان جنوبی زندگی می‌کند و هر شغلی که دارد باید حق و حقوق مرزبانی داده شود.

نایب رئیس جامعه هتلداران خراسان جنوبی با بیان اینکه دانشگاه و صدا و سیما می‌توانند نقش موثری در معرفی جادبه‌های گردشگری داشته باشند اظهار داشت: با تهیه و پخش کلیپ‌های یک دقیقه‌ای در فضای مجازی می‌توان نقش موثری در شناساندن جاذبه‌های استان داشت.

نوشته و خبر نگار : احمد کاشانی  دبیر سرویس گردشگری و میراث و ا.حسن پور