معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی گفت: سیزده بدر یکی از زیباترین سنتهای ایرانی است. روزی برای گرامیداشت طبیعت و آشتی با آن. در نخستین روزهای بهار که فصل زایش مجدد کران تا کران طبیعت است و نوزایی در جانواران و گیاهان نمودی عینی دارد میبایست قدر مواهب رایگانی که مادر طبیعت در اختیار آدمیان نهاده را دانست و آن را ارج نهاد.
به گزارش میراثآریا، مرتضی عربی بیان کرد: در سالهای اخیر سیزده بدر به تدریج به موضوعی پرمسأله هم برای مردم و هم برای طبیعت ایران تبدیل شده. به یکباره طبیعت با هجمهای از حضور علاقهمندان مواجه میشود که گاهاً بسیار بیشتر از ظرفیت تحمل آن است.
معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی افزود: حجم گستره حضور شهروندان در طبیعت و بی توجهی برخی به آن خسارتهایی را به طبیعت وارد می کند. در این بین رعایت برخی توصیه ها می تواند خسارتهای وارده به طبیعت را کاهش دهد.
او ادامه داد: در همین زمینه ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی با ارائه توصیه هایی گردشگران و مسافران، از آنان درخواست میکند سهم خود را در حراست از طبیعت خدادادی این استان ادا کنیم و سیزده بدر را شاد و مفرح و در عین حال پاک و ناآلاینده بگذرانیم.
۱- طبیعت را به گونهای ترک کنید که انگار اصلاً به آن پا نگذاشتهاید. این جان توریسم پایدار است. همین یک اصل را رعایت کنید کافی است برای اینکه مسافری مسئول و سبز و آسیب نرسان باشید.
۲- به آنجا که همه میروند نروید. طبیعتا ازدحام آلودگی و تنش ایجاد میکند.
۳- طبیعت فقط دارودرخت نیست. بیابان هم طبیعت است. حتی الامکان سیزده بدر را به بیابان بروید. خلوتتر است و از حضور شما هم کمتر آسیب میبیند.
۴- منبع انرژی را با خودتان به طبیعت ببرید. یعنی اینکه دار و درخت و بوته را نسوزانید. کپسولهای سفری گاز طبیعی هست برای همین کارها.
۵- از شب قبل راه بیفتید. یا روز قبل و یا دو شب قبلتر حتی. توی گیروگرفت ترافیک گیر نمیافتید و سیزده بدرتان خراب نمیشود و البته مجال بیشتری برای لذت از طبیعت خواهید داشت.
۶- از پاکوبها بگذرید. پاکوبها یعنی مسیرهای تردد که به هر حال ردشان بر جا مانده در طبیعت. عامل ایجاد پاکوبها و ردهای جدید در طبیعت نباشید.
۷- وسایل کمپینگ بخرید. مثلاً چادر مناسب مسافرتی و کیسه خواب و وسایل سفری پخت و پز. این باعث میشود در کنار امکان طبیعتگردی در دیگر ایام سال، نگران ترافیک روز سیزده بدر نباشید و بتوانید زودتر از بقیه بروید و دیرتر هم برگردید.
۸- زباله را برگردانید. اینکه دیگر خیلی بدیهی است.
۹- زیستمندان ساکن طبیعت را نترسانید. هر جا که بروید زیستگاه انبوهی موجود زنده است. جمع و جورتر بنشینید و در جاهای دورتر نسبت به سکونتگاه حیوانات. آمپلی فایر با صدای رعدآسا برای پخش موسیقی نبرید. طبیعتگرد پاک و مسئول حتی لباسی همرنگ با طبیعت میپوشد تا از دور هم حیوانات را نترساند.
۱۰- غذای مسافرتی ببرید. مثل انواع ساندویچ یا کتلت و یا گوشت کوبیده آبگوشتی که از قبل آماده شده و لای نان پیچیده شده.
۱۱- اگر میتوانید بخشی از مایحتاج را از مردم بومی بخرید. از اصلیترین اهداف اکوتوریسم بهبود معیشت جامعه محلی است.
۱۲- فرصت سیزده بدر را به یک برنامه آموزشی برای کودکان و خودتان تبدیل کنید.
۱۳- طبیعت مغازه عطاری نیست. دنبال چیدن گل و گیاه نباشید. چیزی از طبیعت با خودتان به خانه نبرید.
۱۴- همپیمایی کنید. پنج خانواده دو سه نفره با پنج ماشین راه نیفتید بروید سفر. پانزده نفرتان میتواند سوار فقط سه ماشین بشود. هم ردپای کربنیتان کاهش مییابد و هم طبیعت کمتر پاکوب ماشینهای شما میشود.
۱۵- از قدیم سیزده بدر فرصتی برای بازیهای خانوادگی بوده. بازیهای ایرانی که گنجینهای گرانقدر از میراث ناملموس فرهنگی ایران هستند.
نوشته و خبر نگار : احمد کاشانی دبیر سرویس گردشگری و میراث و ا.حسن پور
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.