استاندار خراسان جنوبی گفت: از آنجا که این استان دارای ظرفیت های معدنی زیادی است که بخشی از آن به صورت خام خارج می شود لذا شرط واگذاری معادن به سرمایه گذاران، فرآوری مواد معدنی داخل استان است.
محمدمهدی مروج الشریعه روز یکشنبه در نشست شورای معادن استان خراسان جنوبی افزود: تمامی شرایط لازم برای سرمایه گذاری در حوزه معادن استان فراهم است و در آمایش سرزمینی استان حداقل ۶۰۰ شیت (پهنه) توسط دانشگاه بیرجند در این زمینه تدوین شده است.
وی گفت: همه مدعی هستیم بالاترین ظرفیت استان معدن است لذا نقش نهادهای خصوصی (عمومی غیر دولتی یا کاملا خصوصی) برای سرمایه گذاری در این حوزه باید ایجاد اشتغال پایدار و تغییر وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم باشد.
وی اظهار داشت: قرار است آثار ظرفیت های معدنی استان را در زندگی و وضعیت اقتصادی مردم مشاهده کرده و به جایی برسانیم که وقتی فردی اسم خراسان را شنید یاد مزیت های معدنی آن بیفتد.
استاندار خراسان جنوبی با تاکید بر برگزاری منظم و منسجم جلسات شورای معادن استان یادآور شد: قرار نیست در اینگونه جلسات فقط گزارش عملکرد ارایه شود بلکه تاثیر عینی و عملی آن باید مشهود باشد.
وی بیان کرد: تا زمانیکه به شورای معادن صرف برگزاری جلسه نگاه کنیم آثار توسعه سرمایه گذاری در استان با نواقص مواجه شده و پیشرفت چشمگیری نخواهد داشت.
وی به ظرفیت سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی استان اشاره کرد و گفت: پارسال نمایشگاهی در این زمینه توسط میراث فرهنگی با حضور ۱۷ استان کشور در بیرجند برگزار شد که انتظار می رود همچنان ادامه داشته باشد.
مروج الشریعه با اشاره به حضور خراسان جنوبی در نمایشگاه نوروزگاه مشهد در نوروز ۹۷ عنوان کرد: همچنین برای سال های آتی حضور در نمایشگاه های نوروزی استان های شیراز و اصفهان پیگیری می شود و بنا داریم کف فروش صنایع دستی و سوغات استان حداقل به بالای یک میلیارد تومان برسد.
وی اظهار داشت: در حال حاضر وضعیت تهیه، تراش، فرآوری، فروش، بازاریابی و سایر موارد در زمینه سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی استان مانند صفحه نامنظی از شطرنج بوده که مهره های آن در حال گردش نامنظم هستند.
وی افزود: در حالی می توان از این ظرفیت بالقوه به درستی برخوردار شد که برخی سنگ ها را برداشته و به صورت خام به فروش می رسانند لذا ارزش افزوده آن به جیب برخی می رود.
نماینده عالی دولت در استان خراسان جنوبی تاکید کرد: تمامی شرایط برای استفاده از این ظرفیت مهم به ویژه در رونق اشتغال در مناطق روستایی استان فراهم است اما حلقه مفقوده، سرمایه گذارن کلان واسط استان هستند.
وی گفت: هم اکنون در بسیاری از مناطق استان کارگاه های خانگی یا سنتی به تراش سنگ های قیمتی روی آورده اند اما در فروش آن با مشکل مواجه هستند که باید در این زمینه سرمایه گذاران متوسط ورود کرده و در کنار احداث کارگاه های تراش سنگ، بازاریابی آن را بر عهده بگیرند.
وی بیان کرد: مسئولان صنایع و معادن و میراث فرهنگی استان باید برای پیگیری و رفع مشکلات موجود استان در زمینه سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی جلسات مجزا و اختصاصی برگزار کنند.
مروج الشریعه با بیان اینکه مردم و مسئولان استان هنوز آثار وجود سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی را لمس نکرده اند گفت: این در حالیست که در شورای معادن استان اطلاعات بسیار وسیعی در این زمینه ارایه می شود اما هنوز برند خاصی در استان وجود ندارد.
وی از نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی خواست پیگیر حضور اعضای کمیسیون صنایع و معادن به استان باشند چراکه این کمیسیون فوق العاده برای استان مفید خواهد بود.
وی در ارتباط با واگذاری پهنه های اکتشافی معادن به سرمایه گذاران نیز گفت: در این راستا باید کاری کنیم هزینه ریسک سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران به حداقل برسد لذا باید به سرمایه گذار در تامین برخی زیرساخت ها کمک کرد.
استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه تکلیف سرمایه گذاران بخش معدن باید مشخص شود عنوان کرد: سرمایه گذار تابلوی روشنی برای سرمایه گذاری می خواهد و اصل عدم خام فروشی قطعا باید مدنظر وی قرار گیرد.
وی گفت: برای سرمایه گذاری در حوزه معادن استان یکسری امتیازات در اختیار سرمایه گذاران قرار دهیم از جمله اینکه از محل اعتبارات فنی و اعتباری به وی کمک خواهیم کرد.
وی با تاکید بر اینکه تکلیف سازمان زمین شناسی باید در استان روشن شود اظهار داشت: انتظار داریم سازمان زمین شناسی کشور گزارش تکمیلی خود را در خصوص اطلس معادن استان ارایه دهد.
مروج الشریعه بر لزوم مدیریت جلوگیری از خام فروشی مواد معدنی استان تاکید کرد و گفت: برای این مهم بهترین راه تعامل با سرمایه گذار است و بنتونیت منطقه سرایان به صورت خام از استان خارج می شود که در این راستا از سرمایه گذار آن قول گرفتم تا یک واحد فرآوری در این شهرستان ایجاد کند و ما نیز با حداکثر ممکن به این سرمایه گذار کمک خواهیم کرد.
وی گفت: مردم انتظار جدی دارند حتی یک گرم از مواد معدنی استان خام خارج نشود اما جای فرآوری های قابل توجه در شهرستان زیرکوه نیز خالی است.
استاندار خراسان جنوبی از میراث فرهنگی استان خواست سنگ های نیمه قیمتی و قیمتی را مانند سایر سوغات استان در سبد هدایا قرار دهند.
استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: اگر می خواهیم برای استان سوغات تعریف کنیم باید در شکل بسته بندی که مهمترین مسئله ذوق، خلاقیت و ابتکار در نوع بسته بندی است از کارشناس خوش ذوق بخش خصوصی استفاده شود.
وی بیان کرد: در صورت فرآوری سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی ابتدا استانداری و سپس سایر دستگاه های اجرایی را مجاب می کنیم که برای سوغات و هدایا از این مهم استفاده کنند.