نماینده مردم قاینات و زیرکوه در مجلس شورای اسلامی گفت: برگزاری جشنواره زرشک در سال جاری هیچ دستاوردی برای استان نداشت.
سلمان اسحاقیه در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی گفت: برگزاری جشنواره زرشک در سال جاری هیچ دستاوردی برای استان نداشت و هنوز تعهدات مربوط به ایجاد بارگاههای زرشک در سالهای گذشته اجرایی نشده است.
به گفته وی باید سازمان جهاد کشاورزی استان طرح خود را برای اختصاص اعتبار در زمینه صادرات زرشک به وزارت متبوع ارائه کند.
وی خاطرنشان کرد: با وزیر اقتصاد در خصوص رفع تعهدات ارزی مربوط به زرشک صحبت کردهایم که لازمه آن این است که مشخص شود با سرمایه گذار داخلی یا خارجی صادرات زرشک انجام خواهد شد که اصرار ما بر صادرات آن از طریق سرمایه گذار خارجی است.
وی ادامه داد: کشورهای پاکستان، امارات و … برای سرمایه گذاری در زمینه زرشک در استان اعلام آمادگی کردهاند و سه وزارتخانه بهداشت، جهاد کشاورزی و صمت درگیر این موضوعهای مربوط به زرشک هستند.
وی با بیان اینکه عملکرد استاندارد در دولت سیزدهم خیلی ضعیف بود، افزود: سازمان استاندارد هیچ مطالعهای در خصوص استاندارد سازی زرشک انجام نداده است و این در حالی است که مکلف به انجام آن بوده است.
اسحاقی خاطر نشان کرد: جهاد کشاورزی استان باید مطالعات اقتصادی مربوط به زرشک را برای تعیین منابع صادرات زرشک انجام دهد و وزارت صمت هم برای قیمت گذاری واقعی آن باید پیشنهاد خود را ارائه کند.
به گفته وی نمایندگان استان هم در این خصوص اقدامات لازم را انجام خواهند داد تا بستر لازم برای حضور بیشتر بخش خصوصی در این زمینه فراهم شود.
وی متذکر شد: در سال جاری زعفران مرغوب خراسان جنوبی با زعفران پایین افغانستان مخلوط شده و به نام زعفران افغانستان به فروش میرسد.
وی ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی هم آمادگی خود را برقراری پروازهای باری برای صادرات زرشک اعلام کرده است.
سرمایه گذاران به مسئولیتها اجتماعی خود برای رفع نیازهای مردم عمل کنند
رئیس مجمع نمایندگان استان هم گفت: در بحث رفع تعهدات ارزی با توجه به دستورالعمل بانک مرکزی باید کمیته صادرات و رفع تعهد ارزی ذیل این اتاق تشکیل شود زیرا این مشکل همه محصولات کشاورزی است که اگر اقدامی تنها در این مورد انجام شود، به موفقیت خوبی در این باره دست خواهیم یافت.
به گفته سید حسن هاشمی سرمایه گذاران استان باید به مسئولیتها اجتماعی خود برای رفع نیازهای مردم به خوبی عمل کنند.
وی خاطر نشان کرد: در بحث زرشک باید اقدامات اولیه مانند برقراری برق بارگاههای زرشک و… در استان انجام شود.
نماینده طبس، بشرویه، سرایان و فردوس در مجلس شورای اسلامی هم در ادامه گفت: شورای گفتگو راهگشای خیلی از مشکلات استان است و حتی ناترازی انرژی را از این طریق میتوانیم بر طرف کنیم.
نصیری خاطر نشان کرد: منابع زغال سنگ طبس تا ۵۰۰ سال دیگر است اما تاکنون برای ایجاد نیروگاه حرارتی زغال سنگ اقدام شایسته ای نشده است و این در حالی است که با ۱۵ همت عملیاتی اجرایی نیروگاه حرارتی زغال سنگ طبس تکمیل خواهد شد. وی از اعلام آمادگی صنایع برای سرمایه گذاری در این زمینه خبر داد و افزود: همه نمایندگان استان متعهد به پیگیری مسائل استان هستند و اتاق بازرگانی باید در خصوص دیگر محصولات کشاورزی خراسان جنوبی هم تخصصی ورود کند.
وی تصریح کرد: در بسیاری از موارد به جای پیگیری برای اخذ اعتبار از دولت، باید ظرفیتهای موجود در خراسان جنوبی را فعال کنیم.
نماینده نهبندان و سربیشه هم در این جلسه گفت: واقعیت این است که همه تولید کنندگان دنبال رفع تعهدات ارزی هستند و این در حالی است که کشور نیاز به ارز دارد و در روزهای اخیر دولت محصولات کشاورزی را از ارز نیمایی خارج کرده است و باید به شکل ارز مبادلهای این کار انجام شود.
به گفته نخعی در بحث زرشک قبل از هر چیزی باید دستگاههای اجرایی استان به تکالیف خود در این زمینه عمل کنند و رایزنهای اقتصادی ایران در خارج از کشور هم باید در این خصوص اقدام کنند.
تولید ۹۸ درصد زرشک بی دانه در خراسان جنوبی
به گفته وی با توجه به اینکه تولید ۹۸ درصد زرشک بی دانه در خراسان جنوبی انجام میشود، اداره کل استاندارد خراسان جنوبی باید برای تهیه استاندار زرشک تاکنون اقدام میکرد.
وی متذکر شد: اعضای هیئت علمی دانشگاههای استان هم باید پژوهشهای در این خصوص انجام و نتایج آن را در ژورنالهای بین المللی منتشر کنند و وزارت بهداشت هم برای تولید دارو از زرشک باید اقدامات لازم را انجام دهد.
نخعی خاطر نشان کرد: دستگاههای اجرایی استان حداقل در معاملات خرد و متوسط باید نیازهای خود را از داخل استان تأمین کنند.
رئیس تعاون روستایی خراسان جنوبی هم با بیان اینکه سه سال خرید توافقی زرشک انجام شد، گفت: در این مدت قیمت آن از ۸ هزار تومان به ۴۰ هزار تومان یعنی حدود ۵ برابر افزایش یافته است.
رضوی خاطرنشان کرد: ۴ واحد فرآوری زرشک در استان وجود دارد که بعد از تبعات کرونا، سه واحد آن فعال شده است و نیازمند ایجاد سرد خانه دو هزار تنی برای محصولات کشاورزی استان هستیم.
مدیر کل گمرکات خراسان جنوبی هم گفت: با پیگیریهای انجام شده ارزش زرشک در سامانه گمرک بارگذاری شده است و برای ایجاد گمرک تخصصی پیگیریهای زیادی انجام شده و اجرای آن نیازمند ایجاد زیر ساختها در استان است.
به گفته کوهگرد صادرات زرشک استان به کشورهای کویت، فرانسه، رومانی، لهستان، بلژیک و چک و … به شکل چمدانی بوده است.
نوشته و خبر نگار :حامد عارفی نیا و ا.حسن پور
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.