به گزارش خبر و هنر، حسین خزیمه‌نژاد، عضو هیئت علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند و نماینده دانشگاه در کارگروه سازگاری با کم‌آبی استان، گفت: طبق ابلاغیه وزارت نیرو، برنامه‌های استان باید در راستای رفع ناترازی آب اصلاح و هدفمند شوند و خوشبختانه در جلسات اخیر، جهاد کشاورزی اقدامات علمی قابل توجهی ارائه کرده است.

بهره‌وری آب هنوز کافی نیست

وی افزود: با وجود این برنامه‌ها، آنچه در زمینه بهره‌وری آب انتظار می‌رود به‌طور کامل رعایت نشده و همین موضوع باید در اولویت قرار گیرد. تجربه سال‌های گذشته نیز نشان داده است که مدیریت ناکارآمد اعتبارات در برخی پروژه‌ها، موجب کاهش کارایی آن‌ها در مدت کوتاهی پس از اجرا شده است.

نقش مردم در احیای آبخیزداری

خزیمه‌نژاد تصریح کرد: استفاده از ظرفیت مردم محلی در احیای سازه‌های آبخیزداری ضروری است؛ چراکه بارش‌های اخیر اغلب کوتاه‌مدت و شدید بوده و بدون مدیریت صحیح می‌تواند به سیلاب تبدیل شود. ایجاد مخازن ذخیره و بهره‌برداری اصولی از این بارش‌ها از اقدامات حیاتی به شمار می‌رود.

تناقض در توسعه صنعتی و منابع آب

وی با اشاره به برنامه سازگاری با کم‌آبی اظهار داشت: جهاد کشاورزی موظف به کاهش برداشت و صرفه‌جویی تا سقف ۵۶۰ میلیون مترمکعب است، اما در بخش صنعت و فاضلاب افزایش مصرف پیش‌بینی شده که اجرای برنامه را پیچیده‌تر می‌کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه بیرجند اضافه کرد: توسعه باید مبتنی بر منابع پایدار باشد، در حالی که برخی صنایع پرآب در استان در حال دریافت مجوز هستند. این موضوع با محدودیت شدید منابع آبی در تضاد است و باید الزامات جدی برای تأمین آب پایدار چنین صنایع در نظر گرفته شود.

لزوم ملاحظات زیست‌محیطی

خزیمه‌نژاد خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش بارندگی‌ها و استمرار خشکسالی، هرگونه توسعه اقتصادی در استان باید همراه با ملاحظات زیست‌محیطی و منابع آب باشد تا تعادل بین منابع و مصارف حفظ شود.

نویسنده ،خبرنگار و سردبیر: ا .حسن پور