رئیس پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: بیابان لوت می‌تواند پرچمدار گردشگری کشور به خصوص سرزمین خاوران و خراسان جنوبی شده و این پرچم را در عرصه‌های ملی و بین‌المللی برافراشته نگه دارد.

محمدرضا مجیدی در دومین نشست شورای سیاستگذاری چهارمین کنفرانس بین المللی گردشگری بیابان لوت با محوریت سرمایه‌گذاری افزود: ثبت جهانی یک اثر تعلق خاطر جهانی ایجاد می‌کند به این شرط که از این اثر به درستی محافظت شود.

وی ادامه داد: خراسان‌ جنوبی با ظرفیت ثبت جهانی ۱۰ اثر طبیعی و تاریخی در یونسکو از برخی کشورهای جهان نیز بالاتر است و این مهم باید در اقتصاد، پیشرفت و جوامع محلی استان ترجمه و بسط داده شود.

رئیس پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: در شرایطی که وضعیت اقتصاد مردم به ‌ویژه کشاورزی استان با توجه به خشکسالی‌های پیاپی دچار مشکل شده توجه به صنعت گردشگری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

وی با بیان اینکه از گذشته تاکنون معتقدیم گردشگری ملی ما میراث‌پایه است افزود: آثار بسیار متعددی در فهرست میراث مکتوب، دیداری، شنیداری، نوشتاری، فرهنگی، مشاهیر، مفاخر و دیگر ثبت شده اما ثبت جهانی آثار فرایندی بسیار سخت و زمانبر است.

مجیدی با بیان اینکه بیابان لوت به عنوان اولین اثر طبیعی جمهوری اسلامی ایران سال ۱۳۹۵ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد ادامه داد: پس از سه سال اولین همایش بین المللی با عنوان بیاببان لوت فرصت‌های محلی و بین المللی، دومین همایش سال ۱۴۰۰ به صورت مجازی در زاهدان، سومین همایش سال ۱۴۰۲ در کرمان برگزار شد و چهارمین همایش با محوریت سرمایه‌گذاری آبان امسال در خراسان جنوبی برگزار خواهد شد.

وی عنوان کرد: خراسان جنوبی یکی از سه استان برخوردار از نعمت کویر لوت است که برای معرفی این اثر مهم نیاز به تلاش جمعی و همگانی داریم.

رئیس پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به شعار سال جاری به عنوان سرمایه‌گذاری در تولید یادآور شد: بیابان لوت فرصت‌های بسیار زیادی برای جوامع محلی و اقتصاد سرمایه‌گذاری در استان فراهم می‌کند.

وی افزود: گردشگری و توریست در جهان پیشران و پیشانی است یعنی اگر صنعت گردشگر کشوری موفق شود از هر گردشگر معمولا یک سرمایه‌گذار و علاقه بروز می‌کند که بسیار اهمیت دارد.

مجیدی با اشاره به نقش خراسان جنوبی در توسعه مکران بیان کرد: سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه توسعه دریامحور در قالب ۹ بند آبان ۱۴۰۲ ابلاغ شده است و استان‌های مجاور از جمله خراسان جنوبی به عنوان استان پشتیبان می‌تواند نقش مهمی در این حوزه داشته باشد.

وی ادامه داد: همایش‌هایی همچون بیابان لوت به معرفی هرچه بیشتر ظرفیت‌های استان کمک می‌کند که اداره کل میراق فرهنگی در حوزه اجرایی، دانشگاه بیرجند در حوزه علمی و دستگاه‌های اقتصادی و بخش خصوصی استان در حوزه سرمایه‌گذاری و اقتصاد می‌تواند کمک کننده باشند.

 

بیابان لوت می‌تواند پرچمدار گردشگری کشور باشد

 

مدیرکل اقتصاد و دارایی خراسان‌ جنوبی‌ هم با اشاره به تجربه توسعه گردشگری کویر در برخی کشورها از جمله مصر و مراکش گفت: بازسازی و توسعه مکان‌های باستانی و افتتاح موزه‌های جدید، توسعه پایدار در صنعت گردشگری، اعتماد سازی، افزایش هزینه‌های دولت در توسعه گردشگری، سودمندی از ارتباطات هوایی، میزبانی از رقابت‌های بزرگ بین ‌المللی، تنوع گردشگری و رشد پایدار مبتنی بر دیدگاه استراتژیک از جمله اقدامات مهم این کشورها بوده است.

مرتضی ذاکریان افزود: تشکیل نهاد مدیریت یکپارچه و تدوین یک سند با برنامه جامع برای مدیریت توسعه گردشگری کویر لوت به کمک تمامی استان‌های درگیر ضروری است.

وی نسبت به راه‌اندازی نمایندگی گردشگری کشورهای خارجی و امضای تفاهم‌نامه گردشگری با سایر کشورها تاکید کرد و افزود: به عنوان مثال وزارت میراث و گردشگری عمان در تلاش است تا یک دفتر نمایندگی گردشگری در چین تأسیس کند این اقدام بخشی از برنامه‌های بازاریابی این وزارتخانه برای تبلیغ جاذبه‌های گردشگری عمان در سطح بین المللی است.هدف اصلی از افتتاح این ،دفتر تقویت روابط بین شرکتهای گردشگری و هتلهای عمانی با بازار چین است.

مدیرکل اقتصاد و دارایی خراسان‌ جنوبی‌ ادامه داد: همچنین در دسامبر ۲۰۲۳ عمان و عربستان سعودی توافقی برای همکاری در توسعه گردشگری در منطقه خلیج فارس امضا کردند، هدف این همکاری ترویج منطقه به عنوان یک مقصد گردشگری حمایت از توسعه پایدار گردشگری و تقویت همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری در پروژه های گردشگری است.

وی با بیان اینکه افزایش امنیت و مدیریت بحران در گردشگری بیابان از جمله اقدامات ضروری و تاثیرگذار در این حوزه است عنوان کرد: ایجاد پایگاه‌های امداد و نجات در مناطق گردشگری کویری با امکانات پزشکی و ارتباطی پیشرفته، استفاده از فناوری GPS و سیستم‌های ردیابی هوشمند برای کاهش خطرات ناشی از گم شدن گردشگران در مناطق بیابانی، ایجاد مسیرهای استاندارد و تعیین شده برای تورهای کویری با علائم راهنمایی واضح و نقاط استراحت ایمن در این زمینه مهم است.

ذاکریان ادامه داد: همچنین آموزش و توانمندسازی جوامع محلی برای ارائه خدمات راهنمایی و امداد گردشگران در مواقع ضروری و استفاده از فناوری هوش مصنوعی و داده‌های کلان برای پیش‌بینی تغییرات آب و هوایی و مدیریت خطرات احتمالی در بیابان از دیگر راهکارهای افزایش امنیت و مدیریت بحران در گردشگری بیابان محسوب می‌شود.

یابان لوت که در میان سه استان خراسان جنوبی، کرمان و سیستان و بلوچستان گسترده شده و از آثار شگفت‌انگیز این منطقه است به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران، ۲۷ تیر سال ۱۳۹۵ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.

دفتر مرکزی پایگاه میراث جهانی بیابان لوت در تهران قرار دارد و دفاتر نمایندگی محلی در روستای دهسلم نهبندان در استان خراسان‌ جنوبی، روستای شفیع‌آباد شهداد در استان کرمان و روستای نصرت‌آباد در استان سیستان‌ و بلوچستان ایجاد شده است.

نوشته و خبر نگار : احمد کاشانی  دبیر سرویس گردشگری و میراث و ا.حسن پور