#خبر_و_هنر
#خراسان_جنوبی
#khabar_va_honar
#southern_Khorasan
#Birjand
#khabarvahonar
#خبر_و_هنر #خبروهنر
#خبر_هنر #خبر #اخبار #هنر #فرهنگ
#بیرجند #قاین #طبس #فردوس #سرایان #نهبندان #خوسف #بشرویه #زیرکوه #درمیان #سربیشه
پروفسور گنجی؛ پدر علم جغرافیای ایران در کنار عناوینی که برای اولین بار توسط او برای ایران کسب شد، از اخلاق منشی که غرور و خودبزرگ بینی آن را آلوده نکرده بود و از علمی که با تلاشش در طول سالیان به دست آمده بود سرشار بود.
محمدحسن گنجی، ۲۱ خرداد ۱۲۹۱ استاد جغرافیا در دانشگاه تهران بود. از او به عنوان بنیانگذار دانش جغرافیای نوین و هواشناسی در ایران نام برده میشود. همچنین عهدهدار مقام معاونت اول سازمان جهانی هواشناسی و همینطور شورای اجرایی آن مسئول راه اندازی و اولین رئیس دانشگاه بیرجند بین سالهای ۱۳۵۶ تا ۱۳۵۷ بود.
محمدحسن گنجی، در ۲۱ خرداد سال ۱۲۹۱ خورشیدی در بیرجند به دنیا آمد. پس از پایان تحصیلات مقدماتی در مدرسهٔ شوکتیه بیرجند، وارد دارالمعلمین عالی تهران شد و در رشتهٔ تاریخ و جغرافیا به دریافت درجه کارشناسی نائل شد. سپس بهعنوان دانشجوی برگزیده به اروپا اعزام شد و در دانشگاه ویکتوریا، منچستر انگلستان به تحصیل ادامه داد و در سال ۱۳۱۷، لیسانس تخصصی خود را در جغرافیا اخذ کرد.
وی بار دیگر، در سال ۱۳۳۱، با استفاده از بورس تحصیلی عازم ایالات متحدهٔ آمریکا شد و دکتری خود را در رشتهٔ جغرافیا، از دانشگاه کلارک دریافت کردو پس از بازگشت به ایران، در دانشگاه تهران مشغول به تدریس شد و با درجهٔ استادی در سال ۱۳۵۸ بازنشسته گردید. بااینحال، وی هیچگاه دست از کار نکشید و از سال ۱۳۶۴ همکاری خود را با مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی آغاز نمود. از سال ۱۳۷۰ بهعنوان مشاور رئیس دانشکدهٔ علوم زمین با دانشگاه شهید بهشتی همکاری داشت.
او از سال ۱۳۱۷ تا ۱۳۵۴ در خدمت دانشگاه تهران به تدریس اشتغال داشته و نخستین کسی بودهاست که جغرافیای نوین را وارد برنامههای دانشگاهی کردهاست. وی مراحل دانشگاهی را از دبیری تا معاونت دانشگاه طی کرده و در سال ۱۳۵۴ با اخذ درجه استادی ممتاز بازنشسته شدهاست. وی از سال ۱۳۳۵ تا ۱۳۴۷ مدیریت اداره کل هواشناسی را عهدهدار بوده و در واقع بینانگذار سازمان هواشناسی ایران بوده است.
در همین سالها، او ۴ سال ریاست منطقهٔ آسیا را در سازمان هواشناسی عهدهدار بوده و از همان سال تا پایان عمر، رابطه خود را با آن سازمان حفظ کرد. وی چندین کتاب از جمله اطلس اقلیمیِ ایران -و بیشتر از صد مقاله به زبانهای فارسی و انگلیسی منتشر ساخته و به همین مناسبت برنده جایزه ۲۰۰۱ سازمان هواشناسی جهانی شد هاست. او مؤسس و اولین رئیس دانشگاه بیرجند بود. در تاریخ سوم آذرماه ۱۳۹۰، منزل مسکونی محمدحسن گنجی توسط معاونت اجتماعی – فرهنگی شهرداری منطقه ۷ تهران خریداری شد.
وی، علاوه بر مدیریت گروه جغرافیا، ریاست دانشکده ادبیات و علوم انسانی و معاونت دانشگاه تهران، پیش از انقلاب ایران، ریاست اداره کل هواشناسی ایران و ریاست هواشناسی منطقهٔ آسیا را نیز بر عهده داشته و عضو کمیته اجرایی سازمان هواشناسی جهان بود. گنجی، در کنار تدریس و تحقیق، در بسیاری از مؤسسات دولتی و خصوصی، که با زمینههای جغرافیایی ارتباط داشتهاند در مراحل برنامهریزی و همچنین در دورانهای اجرایی مشارکت داشتهاست.
گنجی در خاطرات خود چنین میگوید: «من با دبیری در دانشگاه تهران شروع کردم و بعد از ۱۳ سال استادیار این دانشگاه شدم. اولین کسی بودم که با تحصیلات عالیه جغرافیا به ایران برگشتم و در سال دوم گشایش دانشگاه تهران بههمراه دو نفر از همکارانم رشته جغرافیا را پایهگذاری کردیم. بعد از ما شش نسل جغرافیدان در ایران تربیت شدهاست که من بهنوعی احساس میکنم پدربزرگ این جریان باشم. مدتی رئیس دانشکده و معاون دانشگاه تهران بودم. در دوران بازنشستگی هم دانشگاه بیرجند را تأسیس کردم. قبل از انقلاب، مدتی معاون پارلمانی وزارت راه بودم. پس از انقلاب، در دوران جنگ ایران و عراق، مشاور وزیر دفاع بودم. حالا هم در دانشگاه شهید بهشتی مشاور دانشکدهٔ علوم زمین هستم و دو دانشجوی دکتری دارم. بیش از صد مقاله به فارسی و انگلیسی نوشتهام و چهارده کتاب درسی به چاپ رساندهام. مهمتر از همهٔ اینها انتشار کتابی با عنوان جغرافیا در ایران از دارالفنون تا انقلاب اسلامی، که داستان علم جغرافیا در کشور است. پانزده سال است که با دائرهالمعارف اسلامی همکاری میکنم و این اواخر با مرکز گفتگوی تمدنها ارتباط نزدیک دارم و قرار است اطلس جغرافیایی تمدنها را تهیه بکنم».
در سال ۱۳۵۴، بهعنوان استاد ممتاز دانشگاه تهران انتخاب شد. وی در بیستونهمین کنگره اتحادیه بینالمللی جغرافیایی در کره جنوبی در سال ۲۰۰۰ میلادی بهعنوان یکی از ۱۵ جغرافیدان برجسته جهان شناخته شد، همچنین سازمان هواشناسی جهانی WMO، جایزه علمی سال ۲۰۰۱ خود را به او اعطا کرد. وی نشان درجه سه در خدمات دولتی را نیز دریافت کرده است. گنجی، از اوایل انقلاب تا پایان عمر، بالغ بر ۶۳ لوح تقدیر از مراکز آثار و مفاخر علمی، چهرههای ماندگار، انجمنهای علمی جغرافیایی و دانشگاهها دریافت کرده است.
عناوینی که برای نخستین بار کسب شد
مربیان و استادان گنجی در طی دوران تحصیل او عبارت بودند از: میرزا احمد نراقی، شیخ احمد سلیمانی نراقی، کلنل علینقی وزیری، مفیدالملک، سیدرضی حسین (ناظم هندی)، عباس اقبال آشتیانی، امیرتوکل کامبوزیا، ماژور مسعودخان کیهان، بدیعالزمان فروزانفر، سیدمحمدکاظم عصار، صادق رضازادهٔ شفق، عبدالحسین شیبانی وحیدالملک، عیسی صدیق اعلم، اسدالله بیژن و…
از دیگر مشاغل وی میتوان به این موارد اشاره کرد: عضو مادامالعمر انجمن جغرافیایی انگلستان، عضو سابق انجمن سلطنتی مردمشناسی انگلستان و ایرلند، عضو شورای عالی آمار، عضو هیئت تحریریه دائرهالمعارف بریتانیکا، عضو افتخاری انجمن آمریکایی پیشرفت علوم، عضو شورای عالی مردمشناسی، عضو انجمن جغرافیایی کشورهای آسیا و آفریقا، عضو کمیته ملی آبشناسی یونسکو، عضو هیئت ممیزه دانشگاه تهران، عضو کمیسیون بورسهای دانشگاهی، عضو کمیسیون همکاری فرهنگی ایران و فرانسه ، عضو کمیته جغرافیایی فرهنگستان ایران، عضو شورای عالی جغرافیایی، وابسته به سازمان جغرافیایی کشور، عضو کمیته برنامهریزی وزارت آموزش و پرورش، عضو هیئت امنای مدرسه عالی بازرگانی رشت، عضو هیئت امنای مدرسه عالی علوم اراک، عضو هیئت امنای مدرسه عالی فنی تهران، عضو اتحادیه انجمنهای علمی، رئیس اولین کنگره جغرافیدانان ایران، عضو شورای دانشگاه تهران و اولین رئیس انجمن جغرافیدانان ایران.
محمدحسن گنجی، ۲۸ تیرماه ۱۳۹۱ بر اثر زمینخوردن در منزل شخصی خود دچار خونریزی مغزی شد. پس از آن به بیمارستان پیامبران منتقل شد و تحت عمل جراحی قرار گرفت که در نهایت درگذشت. پیکر او، پس از تشییع از مقابل دانشگاه تهران، جهت خاکسپاری به زادگاهش، شهر بیرجند، منتقل شد و در تاریخ ۲ مردادماه ۱۳۹۱ در محل بوستان محمدحسن گنجی در خیابان توحید، به خاک سپرده شد.
انتهای پیام
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.