چهار توربین نیروگاه بادی «دُرح سربیشه» با ظرفیت ۱۰ مگاوات امروز از طریق ارتباط ویدئوکنفراسی رئیس جمهور افتتاح میشود که تکمیل فازهای بعدی این نیروگاه با حمایت دولت از سرمایه گذاران، نقش مهمی در تولید برق و رفع ناترازی انرژی دارد.
خراسان جنوبی از جمله استانهایی است که افزون بر داشتن بیش از ۳۰۰ روز آفتابی و قابلیت استفاده از این انرژی پاک، در معرض وزش بادهای فصلی به ویژه بادهای ۱۲۰ روزه قرار دارد که اخیرا از ۱۲۰ روز به ۱۷۰ روز هم رسیده است.
علاوه بر تابش ۳۰۰ روزه خورشید در پهنه کویر، خراسان جنوبی دارای دالانهای بادی مناسب برای ایجاد نیروگاه است و شرایط مستعد اجرای طرحهای انرژیهای تجدیدپذیر را دارد، به عنوان مثال با وجود دالان بادی در مناطق مختلف شهرستانهای مرزی درمیان، نهبندان و سربیشه،«آفریز قاینات» و «کجه و چهنوی فردوس» این مناطق بهترین ظرفیت برای اجرای طرح نیروگاههای بادی به شمار میرود.
براساس تحقیقات به عمل آمده، میانگین سرعت باد برای بهصرفه بودن تبدیل انرژی باد به برق حدود ۲۳ کیلومتر در ساعت اعلام شده در حالی که سرعت باد در برخی مناطق خراسان جنوبی نزدیک به ۳۳ کیلومتر در ساعت به عنوان بهترین شاخص است.
منطقه مرزی دُرح یکی از بزرگترین حوزههای بادخیز خراسان جنوبی است که با کشور افغانستان هم مرز بوده و نه تنها تحت تاثیر بادهای ۱۲۰ روزه سیستان قرار دارد بلکه وزش بادهای دیگری به نام هرات نیز سبب میشود در بیشتر روزهای سال در این منطقه وزش باد را داشته باشیم.
با توجه به این ظرفیت، مسئولان با جذب سرمایهگذار بر آن شدند با استفاده از این انرژی پاک و نصب توربینهای بادی به تامین برق منطقه و حتی صادرات برق مازاد به کشور افغانستان بپردازند لذا خرداد سال ۱۳۹۹ عملیات اجرایی نیروگاه بادی درح با ظرفیت ۵۰ مگاوات در شهرستان سربیشه آغاز شد.
این نیروگاه شامل ۲۰ واحد توربین ۲.۵ مگاواتی است که ساخت آن با سرمایهگذاری اولیه بیش از ۶۰ میلیون یورو آغاز شد و ۷۰ درصد این مشارکت از سوی شرکت مپنا و ۳۰ درصد توسط شرکت تامین آتیه کارکنان صنعت برق خراسان تامین میشود.
میزان اشتغال در دوران ساخت نیروگاه بادی درح ۶ هزار و ۶۵۰ نفر روز و پس از بهرهبرداری ۲۵ نفر به صورت مستمر اعلام شده است.
اولین توربین بادی با گذشت ۲ سال و نیم از آغاز عملیات اجرایی در مهر سال ۱۴۰۱ نصب شد و با تلاش سرمایه گذار فاز نخست این نیروگاه با نصب چهار توربین با ظرفیت ۱۰ مگاوات در مردادماه سال جاری به اتمام رسید و به شبکه سراسری برق متصل شد.
این طرح که چهار سال قبل کلنگ زنی آغاز شد و قرار بود ۲۲ ماه پس از آغاز عملیات اجرایی به بهرهبرداری برسد به دلیل نبود نقدینگی لازم ناشی از نوسانات ارزی روند اجرای آن در این سالها به کندی پیش رفت و به گفته سرمایه گذار برای اجرای فازهای بعدی این نیروگاه نیازمند حمایت تسهیلاتی دولت هستیم.
سرمایه گذار این پروژه معتقد است در صورت حمایت تسهیلاتی دولت از سرمایه گذاران با توجه به پتانسیل منطقه، خراسان جنوبی میتواند به قطب تولید انرژیهای تجدیدپذیر در شرق کشور تبدیل شود و سرمایه گذاری در این بخش برای سرمایهگذار در صورت حمایت تسهیلاتی دولت توجیه اقتصادی دارد و از طرفی نقش موثری در رفع مشکل ناترازی انرژی کشور دارد.
البته به گفته کارشناسان منحنی باد در حال وزش در منطقه دُرح در زمان اوج بار مصرف برق کشور یعنی اوایل خرداد تا اواخر شهریور به بالاترین حد ممکن میرسد که سرمایه گذاری در این زمینه میتواند پاسخگوی بخشی از نیاز برق منطقه در فصل گرم سال باشد.
سرمایه گذاری ۱۲ میلیون یورویی در فاز نخست نیروگاه بادی دُرح
مدیرعامل شرکت انرژیهای تجدیدپذیر خراسان به عنوان سرمایه گذار این طرح به خبرنگار ایرنا گفت: چهار توربین نیروگاه بادی دُرح سربیشه با ظرفیت ۱۰ مگاوات، عصر امروز از طریق ارتباط ویدئوکنفراسی رئیس جمهور به بهرهبرداری میرسد.
محمدعلی ضامن افزود: مرحله نخست نیروگاه بادی دُرح با چهار توربین ۲.۵ مگاواتی و مساحت ۵۲۰ هکتار اواخر مرداد امسال به طور آزمایشی به شبکه برق سراسری متصل شده است.
وی با اشاره به اینکه عملیات اجرایی مرحله نخست نیروگاه بادی درح در خرداد سال ۱۳۹۹ آغاز شد بیان کرد: روند اجرای پروژه به دلیل نبود حمایت تسهیلاتی در سطح کشور و استان و نوسانات اقتصادی طولانیتر شد.
مدیرعامل شرکت انرژیهای تجدیدپذیر خراسان گفت: تاکنون برای اجرای مرحله نخست نیروگاه بادی بیش از ۱۲ میلیون یورو سرمایه گذاری شدهاست.
اجرای فازهای بعدی نیروگاه نیازمند حمایت تسهیلاتی دولت
وی با اشاره به اینکه هدف گذاری اولیه ساخت ۲۰ واحد توربین ۲.۵ مگاواتی در این نیروگاه با مجموع ۵۰ مگاوات است اظهار کرد: به دلیل کمبود سرمایه و نبود حمایت تسهیلاتی توان اجرای فازهای بعدی را نداریم و در صورت حمایت تسهیلاتی از محل صندوق توسعه ملی فازهای بعدی پروژه را اجرا خواهیم کرد.
ضامن تصریح کرد: انرژی تولید شده از طریق تابلو سبز بورس به فروش میرسد که با توجه به حجم سرمایه گذاری انجام شده، نرخ به نسبت خوبی است و توجیه سرمایه گذاری در این بخش وجود دارد.
وی با بیان اینکه احداث نیروگاههای بادی در این منطقه علاوه بر استفاده از مزیت انرژی باد در منطقه، زمینه صادرات برق به کشور افغانستان را فراهم میکند افزود: احداث نیروگاه بادی باعث توسعه و رونق منطقه میشود از طرفی به پایداری شبکه برق کمک میکند.
ضامن گفت: منطقه مرزی دُرح ظرفیت راهاندازی ۲ هزار مگاوات نیروگاه بادی را دارد که در صورت افزایش قیمت انرژیهای تجدیدپذیر و حمایتهای لازم توسط دولت رغبت سرمایهگذاری در این زمینه نیز بیشتر خواهد شد.
خراسان جنوبی ۱۱ شهرستان دارد و مرکز شهرستان سربیشه با سه بخش مرکزی، مود و درح در ۶۶ کیلومتری بیرجند است.
نویسنده ،خبرنگار و سردبیر: ا .حسن پور
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.