مطابق شاخصهای نظام رتبهبندی وبومتریکس (وب سنجی)، دانشگاه بیرجند از میان نزدیک به ۳۲ هزار دانشگاه و موسسه جهانی در رتبه دو هزار و ۷۳۸ قرار گرفته و به این ترتیب یکهزار و ۱۳۱ پله در جهان ارتقا داشته است.
وبومتریک یک پایگاه رتبهبندی یا رنکینگ (Ranking) دانشگاههای جهان بر اساس وب سایت اینترنتی دانشگاهها است. این پروژه بیش از ۲۵ هزار دانشگاه در سراسر جهان را رتبهبندی میکند.
، این دانشگاه روز چهارشنبه اعلام کرد که در تازهترین اعلام رتبهبندی وبومتریک در سال ۲۰۲۴ رتبه دو هزار و ۷۳۸ را در میان ۳۱ هزار و ۷۰۲ دانشگاه و موسسه جهانی و رتبه ۵۰ ملی را در میان ۴۵۷ موسسه و دانشگاه ایرانی کسب کرد.
این رتبهبندی بر اساس شاخصهایی همچون تعداد مقالات پراستناد، تعداد ارجاعها به مقالههای پژوهشگران و تعداد لینکهای دریافتی منتشر میشود.
رتبهبندی وبومتریکس شاخصی برای رتبهبندی وب سایتهای دانشگاهها و مراکز علمی، آموزشی و تحقیقاتی دنیا است که توسط مؤسسه تحقیقاتی (CSIC) Consejo Superior de Investigaciones Cientificas در کشور اسپانیا از سال ۲۰۰۴ مشغول به فعالیت است. این موسسه هر شش ماه یکبار وب سایتهای بیش از ۳۲ هزار دانشگاه و مراکز علمی، آموزشی و تحقیقاتی را از میان ۲۰۰ کشور جهان مورد بررسی و ارزیابی قرار میدهد.
سه شاخص مهم و تاثیرگذار در این رتبهبندی وجود دارد؛ شاخص اول قابلیت مشاهده دیگران (Visibility) با وزن ۵۰ درصد که شامل مجموع تعداد لینکها و دامنههای ارجاع شده مربوط به این لینکها از یک وب سایت خارجی به وب سایت دانشگاه، مراکز علمی، آموزشی و تحقیقاتی است و اطلاعات مربوط به این شاخص از دو پایگاه اطلاعاتی Majestic و Ahrefs استخراج میشود.
شاخص دوم برتری (Excellence) با وزن ۴۰ درصد نیز به معنای تعداد مقالات برتری است، که جزء ۱۰ درصد مقالات با بیشترین میزان ارجاعات در رشتههای متفاوت است و این اطلاعات نیز از پایگاه سایماگو جمع آوری میشود.
شاخص سوم فایلهای قابل دسترسی (Openness) با وزن ۱۰ درصد است که شامل تعداد استنادها به نویسندگان برتر است و مرجع دریافت اطلاعات مورد نظر، موتور جستجوی Google Scholar Citations است.
بر اساس اعلام معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه بیرجند، در جدیدترین نتایج رتبهبندی وبومتریکس (نسخه ژانویه ۲۰۲۴)، دانشگاه بیرجند نسبت به رتبه گذشته هزار و ۱۳۱ پله در رتبه جهانی و ۶۰ پله در رتبه ملی ارتقا یافته است.
از جمله اهداف این رتبهبندی، تشویق و ترغیب دانشگاهها و موسسات آموزشی به تولید و انتشار فعالیتهای خود به صورت الکترونیکی در راستای ارتقای دسترس پذیری عمومی جامعه و ارتقای کیفیت تحقیقات پژوهشگران در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی است.
بنا به این گزارش، یکی از مهمترین تغییرهایی که سال ۱۴۰۲ در این زمینه اعمال شد، تغییر وب سایت دانشگاه با هدف ارتقای فعالیتهای الکترونیکی، دسترسپذیری، بهبود مخاطب پذیری و برجسته کردن ماژولهای پژوهشی در وبگاه بوده که تاثیر ملموس آن در ارتقای رتبه وبومتریک دانشگاه مشهود است.
دانشگاه بیرجند به عنوان بزرگترین موسسه آموزش عالی استان خراسان جنوبی با بیش از ۴۶ سال سابقه و کارکرد علمی و آموزشی دارای بیش از ۱۳ هزار دانشجو در ۳۴۰ کدرشته مقاطع تحصیلی کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری است.
این دانشگاه بر اساس آخرین رتبهبندی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در زمره دانشگاههای جامع سطح دو در تراز عملکرد ملی و با ماموریت محوری توسعه آموزش، پژوهش و فناوری و کمک به رفع چالشهای ملی قرار گرفته است.
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.