مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان جنوبی گفت: اجرای پروژه گردشگری «بند دره» بیرجند آرزوی دیرینه بسیاری از مردم استان به ویژه ساکنان بیرجند بود و تحرک و تحولات ماه‌های اخیر در این منطقه رضایت عمومی را به دنبال داشته است.

 حسن رمضانی افزود: مرکز استان به فضاهایی مثل بند دره نیاز دارد و از ارزش افزوده و آباد کردن شهر بیرجند به عنوان یک مجموعه، خیلی‌ها بهره‌مند می‌شوند اما متاسفانه برخی نگاه‌ها بخشی و جزئی‌نگر است، هزاران فردی که در ایام هفته بخصوص تعطیلات پایان هفته مهمان بند دره می‌شوند مگر مردم همین دیار نیستند.

وی گفت: طرح منطقه نمونه گردشگری بند دره بیرجند سال ۸۴ به تصویب رسید تا اجرای آن از یک سو باعث توسعه، رونق اقتصادی و افزایش اشتغال بخش گردشگری شود و از سویی نیاز مرکز استان به یک مرکز تفریحی و گردشگری تامین شود اما سال‌ها این مصوبه بر زمین ماند در حالی که گلایه‌های مردمی از نبود یک فضای مناسب تفریحی در بیرجند با وجود فراهم بودن منطقه‌ای بکر چون بند دره ادامه داشت.

وی اظهار داشت: این در حالی بود که علل مختلفی برای رکود این کلان پروژه گردشگری آن هم در مرکز استان بیان می‌شد و در نهایت از اواخر سال گذشته با ابتکار و تدبیر استاندار خراسان جنوبی و توجه ویژه به این پروژه ابتر، روزنه‌های امیدی در این منطقه باز شد و دستگاه‌های مختلفی از جمله میراث فرهنگی، شهرداری، راه و شهرسازی، شرکت‌های برق، آب و گاز فراخوانده شدند تا نقشی از تغییر در این منطقه و در راستای فراهم شدن محیطی تفریحی و گردشگری در بند دره بر چهره آن حک کنند و حالا آنچه پیش روی شهروندان و گردشگران قرار گرفته است، فقط یک اقدام نیست بلکه با رعایت همه جوانب محیطی فراهم شده که با موجی از رضایت‌مندی شهروندان همراه است، موجی که استقبال از این فضا را نه تنها در روز، بلکه حالا در شب هم می‌توان به عینه مقابل چشم دید.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی گفت: پروژه‌ای که اجرای آن آرزوی دیرینه بسیاری از مردم استان به ویژه ساکنان بیرجند بود. باران که می‌بارد مردم راهی بند دره می‌شوند، هوا که خوب است مردم در بند دره هستند، صبح جمعه، روزهای تعطیل و حتی شب‌ها مقصد بیرجندی‌ها بند دره است و از کانون‌های پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری، تفریح خانوادگی و کوهنوردی به حساب می‌آید و راه عبور روستائیان زیادی از این منطقه می‌گذرد.

وی افزود: درک آنچه در منطقه گردشگری بند دره انجام می‌شود، در صورتی که نگاه منصفانه باشد کار سختی نیست چرا که سال‌ها توقف و سکون این پروژه نارضایتی مردمی را به دنبال داشته است در حالی که از طبیعی‌ترین حق شهروندی یعنی داشتن تفرجگاهی سالم محروم شده‌اند.

رمضانی گفت: در ماه‌های گذشته ورود و پیگیری استاندار خراسان جنوبی به این پروژه، باعث ایجاد تحرک و تحولاتی در این منطقه گردشگری شده و همچنین رضایت عمومی را به دنبال داشته است. این را می‌توان از رفت و آمدهای مردمی دریافت که شب و روز برای تفریح و استراحت به آنجا می‌روند.

وی اظهار داشت: با وجود تلاش‌هایی که با همت و پیگیری استاندار و دستگاه‌های اجرایی انجام می‌شود اما برخی اظهارنظرهای غیرمنصفانه، به دور از اخلاق و انصاف است و درک و فهم این نکته که آنچه در بند دره انجام شده با هدف ایجاد فضایی امن و مفرح برای مردم شریف بیرجند است، کار سختی نیست.

او گفت: نگاه واقع‌بینانه به حضور پرشور و علاقه مردم در این منطقه و اظهار محبت آنان به این جریان خود بهترین گواه است‌.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان جنوبی بخشی از اقدامات انجام شده در چند ماه گذشته را تشریح کرد و افزود: با پیگیری و دستور استاندار، منطقه بند دره که ۱۹ سال معطل و در سکون بود، تعیین تکلیف شد، با پیشنهاد میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و شورای عالی شهرسازی محدوده بند دره از ۷۰ هکتار به ۱۲،۸۰ هکتار کاهش یافت و مقرر شد که منطقه نمونه گردشگری فقط به اراضی مستثنیات تحت مالکیت سرمایه‌گذار محدود شود و بقیه اراضی، کاربری خدماتی و گردشگری مورد نیاز شهر بیرجند را تامین کند.

وی تاکید کرد: هرچند مسیر رفت و آمد بند دره سال‌ها نابسمان بود اما در چند ماه گذشته زیرساخت‌های مورد نیاز تفرجگاه بند دره شامل دو بانده شدن مسیر، انتقال گاز، راه‌اندازی شبکه آبرسانی، نورپردازی و روشنایی معابر توسط دستگاه‌های اجرایی تامین شده است همچنین با دستور و پیگیری استاندار قرار بر ایجاد زمین چمن مصنوعی و فضاهای مورد نیاز ورزشی توسط اداره کل ورزش و جوانان، ساخت و اجرای آلاچیق و دیگر تاسیسات مورد نیاز شده است.

رمضانی با اشاره به تعبیری از حضرت علی (ع) که “قلب ها را زنگار می‌گیرد، با تفریحات سالم و مناسب زنگارها را بزدایید” گفت: انسان به تفریح سالم نیاز دارد و در شهر به عنوان یک کانون جمعیتی باید مراکز تفریحی مناسب و زیرساخت‌های لازم برای شهروندان تامین شود چرا که تامین نشدن حداقل‌ها، جاذبه‌های ماندن در شهر را کاهش می‌دهد همچنان که شهروندان زیادی به دلیل نبود جاذبه‌های تفریحی در بیرجند، در کلانشهرهایی مانند مشهد سرمایه‌گذاری و به اقتصاد منطقه خود ضربه می‌زنند.

وی گفت: در برخی کلانشهرها، شهرداری‌ها برای فعالیت‌های گردشگری زمینه‌سازی و هزینه می‌کنند و اینجا هم احداث باغ و تفرجگاه در شان مردم، دغدغه استاندار و مردم است و باید ایجاد یا برای آن زمینه‌سازی شود اما گویا برخی افراد در شهر، تعداد فراوانی از خودروهایی را که هر شب کنار بند دره و در مسیر توقف کرده‌اند، نمی‌بینند.

وی افزود: در تامین زیرساخت‌های این منطقه هدف فقط بند دره نیست بلکه روستائیان محلی، مردمی که برای دوچرخه سواری و پیاده‌روی از این فضا استفاده می‌کنند، خانواده‌های زیادی که شب‌ها در قدم به قدم این مسیر فرش پهن می‌کنند، بهره‌برداران منطقه نمونه گردشگری بند دره هستند بنابراین برخی ایرادها توجیهی ندارد، در احداث جاده ترانزیتی از چابهار به سرخس، ترکمنستان هم از این قضیه منتفع می‌شود اما باید چه ایرادی گرفت؟

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان جنوبی گفت: چنانچه زیرساخت نباشد گردشگری محقق نمی‌شود، تامین زیرساخت و از جمله راه وظیفه شهرداری و راه و شهرسازی است و هر کدام که باشد در نهایت تامین زیرساخت و کمک به توسعه شهری و از این جیب به آن جیب است که بیش از هر چیز همراهی و همکاری بین دستگاهی را می‌طلبد بنابراین انتقاد باید سازنده و به جا باشد.

وی گفت: برای توسعه شهر و رونق گردشگری باید همه دستگاه‌ها پای کار باشند و چنانچه فردی قصد سوء‌استفاده دارد، دستگاه‌های نظارتی اقدام کنند. از سویی چرا به بهانه ضعف دستگاه‌های نظارتی یا احتمال سوء‌استفاده فردی در آینده، مردم از موقعیتی منتفع نشوند؟ وظیفه دستگاه‌های حسابرسی و نظارتی و شرکت مجری طرح مشخص است و باید راهکارهای درستی اندیشیده شود و از حالا نمی‌توان برای فرضیاتی، جلوی توسعه گردشگری را گرفت.

رمضانی تفرجگاه را نیاز ذاتی و حیاتی شهر بیرجند بیان کرد و افزود: بنا بر آماری حدود  ۷۰ درصد متخصصان و اساتید دانشگاهی پس از چند سال اقامت، به دلیل نبود مراکز تفریحی بیرجند را ترک می کنند که در واقع زمینه توسعه علمی و دانشگاهی با نبود جاذبه های گردشگری آسیب می‌بیند همچنان که بودجه دانشگاهی به دلیل کاهش تعداد استاد و دانشجو در سال‌های اخیر کاهش یافته و این به معنای ضربه‌ای چند جانبه به اقتصاد شهری است مگر مسئولان و دستگاه‌ها جز توسعه و اقتصاد منطقه هدفی دارند.

وی به موانع سرمایه‌گذاری در استان اشاره و اظهار کرد: هر سرمایه‌گذاری برای ادامه مسیر نیاز به همکاری دارد اما مانع تراشی‌ها و تحمیل خسارت به سرمایه‌گذار، اظهارات خلاف واقع و غیرمنصفانه است که انگیزه سرمایه‌گذار را برای حضور و سرمایه‌گذاری در استان از بین می برد.

عملیات اجرایی پروژه تامین زیرساخت‌های منطقه نمونه گردشگری «بند دره» بیرجند ۲۲ بهمن سال گذشته با حضور استاندار خراسان جنوبی آغاز و در یک هفته این طرح وارد فاز اجرایی شد.

استاندار خراسان جنوبی بتازگی اعلام کرد که عملیات اجرایی احداث بزرگترین مرکز تجاری رفاهی شرق کشور در «بند دره» بیرجند به زودی آغاز می‌شود.

محمد صادق معتمدیان افزود: طی چند هفته آینده، بخش خصوصی با سرمایه‌گذاری هزار میلیارد تومان، عملیات اجرایی این مرکز تجاری رفاهی را شروع می‌کند.

وی تاکید کرد: این پروژه در ادامه اقدامات انجام شده در طرح زیباسازی منطقه گردشگری بند دره اجرا می‌شود.

استاندار خراسان جنوبی از عزم مدیران در راستای بهسازی و زیباسازی بند دره گفت و افزود: با وجود تعطیلات نوروزی و شیوع بیماری کرونا، با همت مدیران در کمتر از ۶ ماه، شاهد تحول در این تفرجگاه هستیم.