🔰تاملی بر اجرای مگا پروژه شیرین سازی و انتقال آب از چابهار به خراسان جنوبی ( سه استان شرقی: خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان)

⭕️ آیا این آب به کار توسعه استان می آید؟!

🔷️ از ابتدای شروع پروژه شیرین سازی و انتقال آب دریای عمان به خراسان جنوبی (سال ۱۳۹۷) با توجه به اینکه در کلیه مراحل کار، از نزدیک در جریان طراحی، تامین مالی و اجرای این پروژه بودم مطالب ذیل را می نویسم.
✴️ در ابتدا، طرح اولیه از سوی دستگاه های ذی ربط مورد تایید و تصویب قرار گرفت و تحت کنسرسیوم تابش کار خود را آغاز کرد. بعدها کنسرسیوم جدیدی شکل گرفت تحت عنوان هلدینگ ایمواسکو با حضور سرمایه گذارانی در بخش های فولادی و آب و برق که از ابتدای مرحله اجرایی در جریان چگونگی فرآیند تامین مالی و فاینانس طرح قرار داشتم . هر چند فرآیند اجرایی طرح بر اساس برنامه زمان بندی پیش نرفت، اما آنچه تاکنون اجرا شده با توجه به وضعیت بودجه کشور قابل قبول است.

🔷️این طرح دارای ۴ فاز جداگانه است:

▪️فاز اول: شیرین سازی آب فاز اول را شامل می شود که در مرحله نخست نمک زدایی صورت می گیرد و در مرحله بعد تصفیه و شیرین سازی آب قرار دارد که این فاز در شرق چابهار و محدوده روستای زمین واقع شده است
▪️فاز دوم : لوله کشی و انتقال آب از چابهار به زاهدان
فاز سوم: لوله کشی و انتقال آب از زاهدان تا بیرجند
▪️فاز چهارم:لوله کشی و انتقال آب از بیرجند تا سنگان و مشهد

🔷️اجرای کامل این طرح حدودا ۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد که از طریق کنسرسیوم پیگیری می شود.
این مگا پروژه شامل ۱۸۰۰ کیلومتر خط انتقال با لوله فولادی می شود با لوله هایی به قطر: ۲۲۰۰ میلی متر( تا زاهدان) ۱۸۰۰ میلی متر(تا بیرجند) ۱۶۰۰ میلی متر( تا مشهد)
🔷️همچنین این طرح بزرگ نیازمند صد مگاوات برق اختصاصی جهت خط انتقال و پمپاژ طی مسیر ۱۸۰۰ کیلومتری است که با احداث ۵ نیروگاه سیکل ترکیبی در کل این پروژه ( ۲ نیروگاه در چابهار و سه نیروگاه در مسیر خط) این نیاز برطرف خواهد شد.
🔷️گفتنی است آب شیرین سازی شده در این طرح ، آب گرانی است ، لذا این آب مصرف کشاورزی ندارد . این آب تنها کاربری آب شرب و همچنین کاربری صنعتی و معدنی دارد.
بخش قابل توجهی از آب در طرح های معدنی طبس و صنایع بالادستی زنجیره فولاد در معادن سنگان مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.
✴️✴️ این پروژه تاکنون حدود ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

⭕️⭕️⭕️ پیشنهاد من به مدیران ارشد خراسان جنوبی جهت کاربری اقتصادی آب:
۱. آماده سازی ۲۰۰ هزار هکتار زمین مرغوب جهت کشت زعفران و زرشک . در صورت بهره گیری این آب در کشاورزیِ صنعتی، انجام این طرح ها در استان اقتصادی خواهد بود.
۲. احداث مخازن عظیم آب در نهبندان و سربیشه در مسیر خط انتقال آب جهت بهره برداری از معادن سنگ آهن این مناطق و راه اندازی کارخانجات بالادستی فولاد نظیر کنسانتره و گندله سنگ آهن و آهن اسفنجی در شهرستان نهبندان مشروط بر اینکه یک نیروگاه سیکل ترکیبی نیز در این منطقه احداث گردد.

مهدی ذبیحی حصار