معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی گفت: طرح جامع مدیریت پسماند شهر بیرجند به ظرفیت ۱۵۰ تن که اخیرا به تصویب رسیده، اقدام خوبی است که قابلیت ساماندهی زباله شهرهای اطراف را هم دارد.

علیرضا عباس‌زاده روز چهارشنبه در نشست کارگروه مدیریت پسماند استان افزود: اقدام شهرستان‌های استان برای تصویب و اجرای طرح مدیریت پسماند اهمیت زیادی دارد که در این زمینه باید تلاش کرد تا بتوانیم طرح جامع مدیریت پسماند استان را زودتر تعیین تکلیف کنیم.

وی گفت: لازم است ضمن بازدید از شهرهای موفق کشور در زمینه مدیریت پسماند، تجربه‌های این شهرها در اجرای طرح‌های بومی به کار گرفته شود.

معاون استاندار خراسان جنوبی با انتقاد از آنچه اجرای نادرست تفکیک زباله از مبدا در شهر بیرجند دانست، ادامه داد: تفکیک از زباله از مبدا باید با کمک رسانه‌ها فرهنگسازی شود و شهرداری برنامه‌ریزی لازم برای جمع‌آوری صحیح زباله را داشته باشد.

وی گفت: ساماندهی پسماندهای پزشکی نیز اهمیت دارد و انتظار می‌رود زباله‌های بیمارستانی به شکل اصولی تفکیک و دفع شود.

عباس‌زاده اضافه کرد: مدیریت پسماند از موضوعات جدی دنیاست و شهر بیرجند باید الگوی سایر شهرهای استان در زمینه مدیریت صحیح پسماند باشد.

وی گفت: تاکنون الگوی موفقی از جمع‌آوری و مدیریت پسماند در شهرها نداشته‌ایم لذا باید به دنبال طرح‌هایی باشیم که بیشترین همراهی از سوی شهروندان را داشته باشد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی افزود: روش‌هایی که امکان سرقت زباله را به صفر می‌رساند می‌تواند به موفقیت طرح مدیریت پسماند در شهرها کمک کند.

وی تصریح کرد: اگرچه هنوز پسماند به معضل جدی در استان تبدیل نشده اما اگر زیرساخت‌ها از جمله طرح جامع مدیریت پسماند به طور اصولی اجرایی نشود در آینده با معضل جدی رو به رو خواهیم شد.

عباس‌زاده گفت: طرح‌های جامع مدیریت پسماند در استان باید به طور دقیق و کارشناسی به کارگروه مدیریت پسماند استان ارایه شود تا با رفع نقاط ضعف بتوان به روند تصویب آنها کمک کرد.

وی افزود: دادستان مرکز استان نیز در جلسه آینده به کارگروه دعوت می‌شود تا راهکارهای مقابله‌ای را برای مدیریت زباله‌ها ارایه کنیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی هم در این نشست گفت: چهار زباله‌دان غیرمجاز شهری تاکنون در استان جمع‌آوری شده است البته هنوز زباله‌دان غیرمجاز داریم اما تلاش می‌شود که به شکل اصولی مدیریت شود.

اسدالله حاتمی بیان کرد: در مناطق ۱۶ گانه شهری استان چهار طرح جامع مدیریت پسماند تصویب شده و مابقی در دستور کار است.

وی گفت: هر روز در مجموع حدود ۳۲۵ تن پسماند در این استان تولید می‌شود اما بازیافت رسمی و اصولی صورت نمی‌گیرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی افزود: از این مقدار حدود ۱۲۰ تن پسماند در شهر بیرجند تولید می‌شود و بدون همکاری شهروندان، مدیریت این حجم از زباله با مشکلاتی همراه خواهد بود.

وی گفت: دوم تا هشتم اردیبهشت، هفته زمین پاک نامگذاری شده و شعار این هفته در سال جاری “سرمایه‌گذاری در زمین، توسعه بازیافت و بهره‌وری سبز” است لذا فرصت مغتنمی برای ماست تا بار دیگر سیاست‌های خرد و کلان در حوزه‌هایی از قبیل حفظ حریم محیط‌ زیستی شهرها، حفاظت از خاک، پوشش گیاهی مناسب، مدیریت پسماند و کاهش استفاده از ظروف و کیسه‌های پلاستیکی را بازنگری کنیم.

نویسنده ،خبرنگار و سردبیر: ا .حسن پور