رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: امروز در دانشگاه بیرجند و خراسان جنوبی امکان انجام آزمایشهای بهداشتی مورد نیاز برای صادرات زرشک به کشورهای اروپایی وجود دارد.
مهدی جعفری روز یکشنبه در همایش علمی زرشک که در چهارمین روز برگزاری این جشنواره در دانشگاه بیرجند برگزار شد افزود: آنچه دانش بومی کشاورزان زرشککار را به حد اعلا میرساند استفاده از دانش علمی و فناوری اساتید دانشگاه است که در کنار یکدیگر میتواند تحول ایجاد کند.
وی بر بهرهگیری از شرکتهای دانشبنیان در زمینه فرآوری زرشک همچنین سرمایهگذاران این بخش از کار نخبگان علمی تاکید کرد و گفت: برای موفقیت در صادرات زرشک باید نسبت به کاهش و حذف بار میکروبی محصول اقدام شود که این کار با استفاده از دانش علمی و ایجاد بارگاههای بهداشتی در کنار مزارع محقق میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تاکید کرد: برای جلوگیری از خامفروشی زرشک باید در صادرات این محصول ارزشمند موفقتر عمل کنیم.
وی برگزاری جشنواره ملی زرشک با کیفیت فعلی را بیسابقه دانست و افزود: یک هفته به این محصول مزیتدار اختصاص داده شده و ۵۰ نهاد دولتی و تخصصی پای کار جشنواره آمدهاند ضمن اینکه این جشنواره مردممحور در حال برگزاری است.
جعفری با اشاره به شعار جشنواره ملی زرشک با عنوان “زرشک خراسان جنوبی، برای همه مردم ایران” گفت: ما هنوز نتوانستهایم این محصول مزیتدار را به مردم ایران معرفی کنیم تا بتوانیم به قدم بعدی یعنی معرفی زرشک به مردم جهان برسیم.
وی بیان کرد: یکی از اهداف جشنواره زرشک مباحث آموزشی است و کمیته علمی جشنواره اقدامات خوبی در کارگاههای آموزشی و ایده شو انجام داده که مایه برکت است.
دبیر جشنواره ملی زرشک افزود: در آینده مردم به سمت گردشگری مزرعه خواهند رفت و از این جهت برای افتتاحیه جشنواره از معاون گردشگری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز دعوت شد.
وی اظهار داشت: زرشک گیاهی سازگار با کمآبی است و این قابلیت زرشک را به یک محصول راهبردی خراسان جنوبی تبدیل کرده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه زرشک گیاه متحمل شوری است گفت: زرشک فقر غذایی خاک را نیز تحمل میکند و با توجه به مجموعه قابلبیتهای این محصول و اقلیم خراسان جنوبی به آسانی از گردونه تولید حذف نخواهد شد.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی هم در این همایش گفت: در صورت فرآوری و بازاریابی، تولید زرشک در این استان سه برابر میشود.
محسن پویان افزود: در مورد زرشک میتوان چند مکمل غذایی تولید کرد که امکان پیشنهاد و معرفی ایدهها به سرمایهگذاران وجود دارد.
وی با اشاره به برگزاری جشنواره ملی زرشک از ۲۱ مهر ماه در خراسان جنوبی گفت: اقدامات رسانهای این جشنواره باعث پررنگ شدن اهداف آن و از جمله معرفی زرشک در کشور شده به گونهای که گزارشها و مصاحبههایی از استانهای مختلف در مورد آن درخواست شده است.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: خامفروشی در تجارت جهانی منسوخ شده است بر این اساس باید بر تولید مکملها تمرکز شود.
وی با بیان اینکه زرشک دانهدار از قبل اسلام در ایران وجود داشته است گفت: البته زرشک بیدانه با قدمت ۲۰۰ تا ۳۰۰ ساله یک محصول خاص و ویژه در خراسان جنوبی و روستای افین شهرستان زیرکوه است.
پویان گفت: درختچه زرشک یک محصول خاص و استثنایی است چرا که از اجزای مختلف آن حتی برگ و ساقه میتوانیم بهره بگیریم.
وی با اشاره به اینکه برگ زرشک بعد از محصول زعفران میتواند شادیآور و ضد افسردگی باشد گفت: از این جهت یک مکمل تهیه شده از برگ زرشک و زعفران میتواند برای شادی آوری بسیار موثر باشد.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با اشاره به فواید دیگر اجزای مختلف درختچه زرشک افزود: طب ایرانی برای میوه زرشک فوایدی چون سلامت ریهها، کاهش فشار خوبی، پیشگیری از پروستات و کاهش اوره خون ذکر کرده است.
وی گفت: طبق تحقیقات انجام شده با خوردن روزی ۲ قاشق زرشک میتوانیم تا حد مؤثری سلامت خود را تامین کنیم که در این زمینه باید آگاهیبخشی به مردم داشته باشیم.
پویان با بیان اینکه میتوانیم نتایج این تحقیقات را در اختیار سرمایهگذاران قرار دهیم اظهار امیدواری کرد که در سالهای آینده محتواهای علمی جشنواره زرشک افزایش پیدا کند.
وی افزود: ایران جزو ۱۰ کشور برتر دارای جاذبه گردشگری و پنج کشور اول دارای تنوع گردشگری است که یکی از مهمترین آنها اکو توریسم یا گردشگری کشاورزی است.
این پژوهشگر گیاهان دارویی تصریح کرد: در خراسان جنوبی گیاهانی خاص و درختانی کهن داریم که میتواند در کنار زرشک موجب رونق اکوتوریسم شود.
رئیس دانشگاه بیرجند هم گفت: کشت و برداشت زرشک در خراسان جنوبی بیشتر بهصورت سنتی انجام میشود.
احمد لامعی گیو ابراز امیدواری کرد: با ورود شرکتهای دانشبنیان و دانشپژوه به حوزه زرشک شاهد اقدامات مناسب و علممحور در مورد این محصول راهبردی خراسان جنوبی باشیم.
وی افزود: دانشگاه بیرجند تلاش میکند در حوزه زرشک و فرآوری آن، شعار سال یعنی اقتصاد دانشبنیان و اشتغالآفرین را محقق کند.
رئیس دانشگاه بیرجند با اشاره به ضرورت رونق گردشگری کشاورزی در خراسان جنوبی گفت: این استان با توجه به مزارع زرشک، زعفران و گل نرگس ظرفیت خوبی در حوزه گردشگری کشاورزی دارد.
اولین جشنواره ملی زرشک روز پنجشنبه (۲۱ مهر) با حضور جمعی از مسوولان کشوری و استانی در روستای هدف گردشگری افین شهرستان زیرکوه آغاز به کار کرد و روز جمعه با حضور معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی و جمعی از مسوولان در شهرستان قاینات برگزار شد.
این جشنواره در سومین روز با حضور معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی در شهرستان سربیشه برپا شد و قرار است در شهرستانهای درمیان و بیرجند هم برگزار شود.
۳۸ هزار زرشککار خراسان جنوبی از اواسط شهریور کار برداشت این محصول را از سطح ۱۹ هزار و ۴۸۵ هکتار اراضی کشاورزی آغاز کردهاند و تا اواخر مهر حدود ۸۵ هزار تن زرشک تر و ۲۲ هزار تن زرشک خشک را روانه بازار میکنند.
جشنواره ملی زرشک با شعار “زرشک خراسان جنوبی، برای همه مردم ایران” از ۲۱ تا ۲۷ مهر در پنج شهرستان استان خراسان جنوبی شامل زیرکوه، قاینات، سربیشه، درمیان و بیرجند برگزار میشود.
۹۸ درصد زرشک کشور در خراسان جنوبی تولید میشود و ۵۰ هزار خانوار مستقیم و غیرمستقیم از این محل امرار معاش میکنند.
دیدگاه ها برای این نوشته بسته شده است.